В началото на днешното заседание на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че тази сутрин е получил молба от Петров за напускане на съдебната система, считано от датата 5 април, за да се спази 30-дневното предизвестие.
Главният прокурор предложи точката да бъде включена в дневния ред.

Малко по-късно един глас не достигна на членовете на Съвета, за да уважат оставката, след като за нея гласуваха дванайсет от нужните по закон тринайсет членове. Ако оставката беше приета, Петров щеше да бъде освободен на 5 април и щеше да получи дължимото му по закон обезщетение.

По време на заседанието Калин Калпакчиев от ВСС предложи решението да бъде отложено, докато приключи проверката на етичната комисия на Петров.
Сотир Цацаров обаче беше против и заяви, че няма основание Съветът да не освободи следователя и обвини членовете му, че не са образували дисциплинарно производство срещу него навреме.

По думите му прокуратурата има интерес Петьо Петров да бъде освободен по най-бързия начин.

Сотир Цацаров поясни, че неговото освобождаване с нищо няма да повлияе на реализирането на наказателна отговорност и липсва основание той да не бъде освободен при наличието на проверка.

„Като има толкова отдавна известни факти, защо няма образувано дисциплинарно производство, за да блокирате оставката? Не може да блокираме тази оставка, защото тя е предизвестие с 30-дневен срок“, допълни Цацаров.

Самият Петров коментира пред "Дневник", че причините да поиска да напусне системата са лични и изобщо не са изненадващи. Той добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата.

На 3 февруари Петров, известен с прозвището си Петьо Еврото, подаде оставка от поста шеф на Столичното следствие, след като Върховният касационен съд излезе с окончателна присъда по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.
Според магистратите и тримата са невинни по обвинението, че са дали 20 000 евро рушвет на следователя, нещо повече, той ги е провокирал към това.

В решението на съда беше записано, че "това е емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“.

Тогава Петров настоя да се извърши пълна проверка, която да изясни всички факти, и прокурори от ВКП започнаха такава.

След произнасянето на окончателната присъда Николай Цонев обяви, че ще съди България в Страсбург.

Той вече заведе дело срещу държавата заради бруталния начин, по който бе арестуван - принуден да падне на колене, защото е "абсолютен престъпник", както го нарече тогавашният зам.-градски прокурор Роман Василев. През септември 2014 г. стана ясно, че България е признала пред ЕСПЧ, че правата на Цонев са били нарушени. Съдът в Страсбург предложи държавата и той да сключат споразумение за обезщетение от 15 000 евро за неимуществени вреди. Все още няма решение на правителството.