Той заяви пред БГНЕС, че напуска в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов! Аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов.

Пред Нова телевизия той коментира, че проблемът не е в Слави Бинев, макар той да е "арогантен простак, който може да е само управител на плувен басейн", а в цялата организация. По думите му на върха стои премиерът Бойко Борисов, "за когото американското посолство каза, че е мутра, набъркан е в контрабанда с цигари, в производство на амфетамини, всичко е от един порядък”.

"Всички управляващи са в негласно обединение за унищожаване, геноцид върху собствената си държава. Те нямат нужда от култура и смятат, че тя е противопоказна за българите. Бедният и нещастен човек се манипулира по-лесно. Управляващата политическа класа иска да доведе българина до любимия им елемент за гласуване – да е достатъчно с кебапчета и чалга да се гласува и избира", добави Морфов.

Той е режисьор на едни от най-известните и най-успешни театрални спектакли на Народния театър "Иван Вазов", сред които "Хъшове", "Полет над кукувиче гнездо", "Животът е прекрасен" и др. Той и преди твърдо е заявявал протеста си срещу начина, по който се управлява културата и погазването й.

В началото на 2013 година именитият ни режисьор се осмели да "поздрави" собственика на музикалната компания за поп-фолк "Пайнер" - Митко Димитров-Пайнера, и управляващите с ретро чалгата "Ах, банана" от голямата сцена на Народния театър. Тогава след края на спектакъла "Животът е прекрасен" режисьорът се качи на сцената и благодари на публиката в залата, на екипа си, на Министерството на културата, на правителството, и на "нашия първи" министър-председател (първи мандат на Борисов тогава), които подкрепят развитието на културата. 

Срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията по култура в парламента се обявиха редица политици и общественици, както и актьорите от Младежкия театър.

Бинев обаче има и защитници, сред които е певицата Кристина Димитрова. Тя отиде дори в парламента, за да окаже моралната си подкрепа към него. Димитрова обясни, че иска той да разкрие начините, по които шоубизнесът може да се възползва от европейско финансиране.
Тя дори обвини бившия шеф на комисията по култура Стефан Данаилов, който, според нея, не бил направил много за културата в предишния парламент, съобщи Дарик.

Самият Бинев заяви, че е най-подготвен да оглави комисията по култура и медии и поиска две оставки - на зам.-министър и областен, за да даде своята.

Министърът на културата Вежди Рашидов не пожела да коментира решението за Бинев, защото е на парламента, предаде БНТ.

В сряда ще има протест на творци в градинката пред "Кристал" в столицата с искане на оставка на Слави Бинев.

Групата на "Ранобудните студенти" свиква този петък протест с искане за оставката на Вежди Рашидов и Слави Бинев. В писмо, адресирано до премиера и председателя на парламента, те изразяват и несъгласие с избора на Волен Сидеров за зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика и избирането на Делян Пеевски за член на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

АНКЕТА: Подходящ ли е Слави Бинев за председател на Комисията по културата и медиите в НС?