Бурята, възникнала на 23 юли 2012 г., е най-силната от 150 години, се казва в комюнике на НАСА, качено на сайта й, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако слънчевото изригване бе станало една седмица по-рано, щеше неминуемо да засегне Земята", поясни Даниъл Бейкър от университета на Колорадо.

Спътникът СТЕРЕО-А, който следи слънчевите бури, е извършил много прецизни наблюдения на развитието на бурята. Това позволило на учени да заключат, че бурята от 2012 г. няма равна на себе си от тази през 1859 г.

Американската академия на науките прецени, че последствията от буря, чиито мащаби са сходни с тези на бурята от 1859 г., ще струват на световната икономика 2 трилиона долара и ще предизвикат щети с безпрецедентни размери.

Това е така, защото слънчевите бури могат да нарушат функционирането на електрическите мрежи и да прекъснат телекомуникациите, интернет, въздушния транспорт и работата на всяка друга система, захранвана с електричество.

Тези бури възникват на повърхността на Слънцето. При експлозиите или изхвърлянията на коронарна маса йонизирана плазма се отправя с голяма скорост в космоса.

Физикът Пийт Райли е на мнение, че съществува 12-процентен риск слънчева буря да удари Земята през следващите 10 години.