Инспекторите на Областната дирекция за безопасност на храните в Бургас са направили проверка по сигнал. Мястото действително беше много нехигиенично, съобщи директорът на агенцията Георги Митев, цитиран от БНР.

"Това са изоставени обори, беше разположен ледогенератор с капацитет на професионална машина. Заварихме на място освен работещият ледогенератор и готови хладилни чанти, 150 броя, с които ще се транспортира ледът, към заведенията", обясни Митев.

Пред полицията собственикът на ледогенератора е обяснил, че той е оставен там на съхранение, а не за да работи. Въпреки това му е наложена глоба от 1500 лева.

Според д-р Митев водата, използвана за леда, може да се зарази в обора, а това е опасно, защото при сигнал за хранително отравяне, причината обикновено се търси в храната.

Ледът тръгва към "Слънчев бряг" от свинеферма в Ахелой

Работещи ледогенаратори, произвеждащи лед за Слънчев бряг, са открити в бивша ферма за животни, в някогашния стопански двор на Ахелой.

Проверката е извършена по сигнал, съвместно със служители на Икономическа полиция и НАП.

По време на проверката е имало и човек на място, който е подготвял хладилни чанти. Той пък посочил в обясненията си, че само ги измивал и ги подготвял да си ги прибере.