Така протестиращите изразиха недоволството си от политиката по отношение на туризма в страната.

Мястото на протеста не бе избрано случайно - именно тази точка е критична по отношение на километричните задръствания през лятото. Затова едно от исканията им е изграждане на четирилентов път, който да реши проблема с интензивния трафик.

Въпреки че Агенция "Пътна инфраструктура" е забранила затварянето на пътя, полицията не попречи на протеста.

Част от шофьорите на колите, които спираха заради блокадата, подкрепиха протестиращите. За кратко заради блокадата се образуваха опашки от чакащи автомобили в двете пътни платна.

Жители на Ахелой настояха главният път за курортния комплекс Слънчев бряг да бъде изведен извън селището. Проект за изграждането на околовръстен път има, но той е замразен от 4-5 години.

Хотелиерът Венелин Ташев заяви, цитиран от БТА, че не е нормално автомобилите да пътуват от София до Бургас за три часа, а два часа да им отнема придвижването от Бургас до курорта "Слънчев бряг".

Представителите на бранша издигнаха плакати с надписи: „Не пречете на туризма”, „Министерство, ред и сигурност”, „Искаме път”, Искаме държава". 
Основно тяхно настояване е да се създаде Министерство на туризма.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг за поредна година настояват за обособяване на националните курорти в самостоятелни административни единици.

Да се създаде „Туристическа полиция“ и да се преразгледа визовата политика на страната ни са част от исканията на хотелиерите, каза председателят на „Съюза на собствениците в Слънчев бряг“ Елена Иванова, цитирана от БНР.

"Мотото е обособяване на Министерство на туризма в следващото управление. Второто е обособяване на националните курорти.
Ние ще продължим да настояваме за особен статут, за особена грижа, за участие на държавата при развитието на тези курорти, защото останалото е хаотично развитие, както виждаме
", каза още Елена Иванова.

Позицията и исканията на хотелиерите са приети на извънредно Общо събрание на браншовата организация.