Терените с обща площ около 14 дка са собственост на акционерното дружество, притежаващо инфраструктурата на най-големия морски курорт в България. Собствеността е уредена с Акт за държавна собственост 2600/1995 г. със съответни граници на терените. Земята е включена от този момент до днес в капитала на държавната фирма.

Една част от терените са реално пясъчни дюни и върху тях са разположени плажни съоръжения, отбелязват от пресцентъра на дружеството, цитиран от БТА.

От дружеството обясняват, че сигналът е предизвикан от неочаквано входиране на точка в дневния ред на предстояща сесия на Общински съвет в Несебър, която ще се проведе днес. Без знанието и съгласието на "Слънчев бряг" зам.-кметът Виктор Борисов по строителство на община Несебър е направил предложение за изменение и изработване на ПУП-ПРЗ, който включва въпросните терени, се посочва в съобщението.

В предложението, което трябва да бъде гласувано от съветниците, се предлагат проекти за 3 урегулирани поземлени имота, които са земи в капитала на "Слънчев бряг" АД, но оттам не са имали никакви намерения за ново строителство, информират от дружеството.

Според тях предложението за промяна на ПУП-а около централния вход на южния плаж е с цел бъдещо строителство, което неизбежно ще засегне и пясъчни дюни.

"Слънчев бряг" АД остро са възразили с официално писмо до Община Несебър срещу подобно изменение на ПУП.

Заявява се, че подобни действия, отнасящи се до терени чужда собственост представляват по същността си криминална дейност. Дружеството не знае и не е е било информирано по чие искане и на какво основание се иска застрояването на терените около входа на плажа.
 
Поради липсата на отговор от страна на общината за причините и намеренията на утрешната сесия, от "Слънчев бряг" ще поискат административна намеса на прокуратурата, се посочва в съобщението. Ръководството на дружеството подготвя и сигнали до ресорни държавни институции.

Кметството: Нищо няма да се застроява и заграбва

Зам.-кметът Виктор Борисов заяви по БНР, че нищо няма да се застроява, заграбва и няма да има т.нар "Дюнигейт“.

В общинска администрация има постъпило искане от заинтересовано лице, носител на вещно право за единия имот, с който иска изменение на ПУП. При процедурите, предвидени в Закона за устройството на територията, при наличието на такова предложение, което засяга и общински имоти, то задължително трябва да се внесе за обсъждане в Общинския съвет, обясни Борисов.

С тази промяна се цели урегулиране на подхода от Несебър към Северния плаж, защото се установява, че действащият ПУП не отговаря нито на кадастралната карта, нито на специализираната карта за плажовете, изготвени наскоро от МРРБ и Агенцията по кадастъра, добави зам.-кметът.

Борисов уточни, че по сега действащия подробен устройствен план подходът преминава под сграда, собственост на Агенция "Пътна инфраструктура", и промяната цели подходът към плажа да заобиколи сградата.

Шумът около казуса, според заместник-кмета, е начало на предизборната кампания за местния вот.

Хаос с кадастралните карти

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра инж. Валентин Йовев прогнозира по БНР нови несъответствия за терените на защитените дюни по Черноморското крайбрежие. Основата е в различни данни от приетите карти и кадастъра, след като приемателните комисии вече са минали.
 
"Разминаването идва от това, че през 2012 година беше извършено ново картиране на плажовете. След това, през 2013 година се извърши актуализация на данните – ново замерване на дюните в Зона Б. Тези терени, които трябва да се присъединят към плажовете, вече са заснети, очертани, но предстои процедура по присъединяването на тези дюни към имотите на плажовете", обясни инж. Йовев.
 
Той каза още, че не е готова докрай и информационната система за специализираните карти.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?