Николина Ангелкова проведе среща срещна с туристическия бранш в Слънчев бряг, на която се дискутира бъдещето на курортния комплекс, съобщи Министерството на туризма.

В дискусията участваха и кметът на община Несебър Николай Димитров, народният представител Димитър Бойчев, хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове и други.

„Слънчев бряг е един от най-големите ни курорти, който формира голяма част от облика на летния ни туристически продукт. Всички ние трябва да се обединим и да намерим работещи решения, за да променим начина, по който изглежда“, каза министър Ангелкова.

В понеделник министърът на туризма направи проверка на плажовете и в самия курорт.

"Като цяло Слънчев бряг-централен и Слънчев бряг-юг отговарят на изискванията, но все още има проблеми на Слънчев бряг-север", каза министър Ангелкова при проверката.

Инспекцията на северния плаж установи десетки нарушения. Тя каза още, че концесионерът на тази ивица може да бъде санкциониран с 360 000 лева.

Тя обясни, че с промените в Закона за туризма се предвижда създаването на отделна наредба за националните курорти, в която да се разпишат конкретни текстове за всеки от тях.

„Именно затова инициирам тази първа консултативна среща с всички ангажирани страни, за да набележим мерки, които да дадат резултат още през следващия летен сезон“, обясни Николина Ангелкова.

Участниците в срещата предложиха да се забрани поставянето на преместваеми обекти на определени места в курорта и да се обособят отделни парцели за тях. По този начин ще се изчистят централните алеи от загрозяващите ги обекти и ще се въведе ясен регламент за тяхното поставяне.

„Слънчев бряг“ АД ще изпълни тези изисквания, но те трябва да се прилагат и в частните имоти, защото в противен случай няма да постигнем видим ефект. Именно затова е важно заедно да набележим изискванията и да ги приложи на практика“, подчерта министър Ангелкова.

Експертите на Министерството на туризма ще предложат конкретни текстове, които да бъдат обсъдени на втора подобна среща с всички ангажирани страни в края на летния сезон.

Предвижда се те да залегнат в законодателните промени и да са в сила за сезон 2017 г.