Отровените с ”Новичок” може да се считат мъртви

stat
14:50  |  13 март 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Британски химически части работиха в района на отравянето на Скрипал Британски химически части работиха в района на отравянето на Скрипал
Сн.: БТА

Живеещият в САЩ руски химик Вил Мирзаянов, който се смята за един от създателите на отровното вещество "Новичок" даде интервю за The Telegraph.
  Той смята, че отровените с веществото могат спокойно да бъдат смятани за мъртви.

"Това вещество е 10 пъти по-силно от което и да е друго подобно с нервно-паралитично действие. Практически от него е невъзможно да се излекуваш. Даже отровените да останат живи, те никога няма да живеят нормално", каза химикът.

Той предположи, че отровителите са имали два компонента на "Новичок" и са ги смесили малко преди да използват получения аерозол за отравянето на Скрипал. "Два грама от веществото могат да убият 500 души, възможно е да има и други отровени, които по-късно ще усетят симптомите", смята Мирзаянов.

Според британски източници, единственото, което е позволило Скрипал и дъщеря му да са още живи е факта ,че са се намирали близо до военен център на армията на Великобритания и са получили антиотрова много бързо. Но и двамата са все още в кома, а освен тях още 21 души са приети със симптоми на отравяне.
Последно в По света


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.