По инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 21 до 27 август на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщиха от МВР.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.

Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите.

По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Глобите за превишена скорост в населени места с: 10 км/ч  е  20 лв.; от 11 до 20 км/ч - 50 лв.; от 21 до 30 км/ч - 100 лв и отнемане на 2 контролни точки; от 31 до 40 км/ч - 400 лв и 6 точки; над 40 км/ч - 600 лв. и 12 точки; над 50 км/ч - 700 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв и три месеца без книжка и 16 точки.

Глобите за джигити на пътя

Глобите за извън населено място за превишаване с: 10 км/ч  е 20 лв.; от 11 до 20 км/ч - 50 лв.; от 21 до 30 км/ч - 100 лв, и отнемане на 2 контролни точки; от 31 до 40 км/ч - 300 лв и 6 точки; от 41 до 50 км/ч - 400 лв и 12 точки; над 50 км/ч - 600 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв и 16 точки.

Проверяваме онлайн за глобите

Системата за проверка на задължения към Пътна полиция е в тестови период, информират от МВР.
В момента се разработва автоматизирана онлайн система за проверка на задължения към Пътна полиция по ЕГН или номер на шофьорска книжка на страницата на МВР.
Видимата препратка от сайта на министерството, е в тестови период с реални данни. Целта е да се установи пълната й функционалност и да се отстранят евентуални пропуски. Поради тази причина системата не е популяризирана официално от МВР. Това ще стане в момента, в който процесът на тестване бъде окончателно завършен.