Революционният двигател премахва главната пречка пред конструирането на космическия апарат "Скайлон" (Skylon), който може да прелети до всяка точка на планетата само за 4 часа, съобщиха Ройтерс и в. "Дейли мейл", цитирани от БТА.

Компанията Reaction Engines Ltd, която разработва задвижването на въпросния апарат - моторите "Сейбър" (Sabre), успешно ги демонстрира пред представители на Европейската космическа агенция (EKA), които потвърдиха, че са постигнати всички набелязани цели.

Британската компания със седалище в Кълам, графство Оксфордшър, ще трябва да набере 250 милиона британски лири, за да завърши следващата фаза на проекта. Тя ще бъде финалната преди предоставянето му на производителя.

Дългият 82 метра апарат "Скайлон" ще каца и излита от конвенционални летища, но ще лети на височина 30 километра със скорост пет пъти по-висока от тази на звука. "Скайлон" ще използва иновативната технология на двигателите, които ще действат като реактивни до достигането на границите на атмосферата, и като ракетни, за да навлязат в орбиталното пространство.

Ракетопланът "Скайлон" засега съществува само на хартия, но разработването на новите двигатели ще направят построяването му напълно възможно. Те са снабдени с уникална охладителна система, която е способна да охлажда засмуквания въздух от 1000 градуса по Целзий до минус 150 градуса за една стотна от секундата. Именно този пробив ще позволи на реактивните двигатели на апарата да преодолеят сегашната граница за тях, която е около 2,5 пъти от тази на скоростта на звука и да я удвоят.

Ако проектът "Скайлон" бъде осъществен, той ще бъде първият космически кораб, който няма да използва многостeпенни ракети за достигането на орбиталното пространство.