Очакванията са за 5 процента увеличение на броя на туристите през тази зима, коментира преди дни зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.
За сравнение, от декември 2011 г. до март 2012 г. България е посетена от почти 1 млн. чужди туристи, или с 5,5% повече спрямо зима 2010-2011 г. Освен от английския, руския и румънския пазар, повишена активност се очаква и от туристите от Сърбия, Македония, Гърция и Турция.

Шоу на старта в Боровец

На 15 декември (събота) официално ще бъде открит новият зимен сезон в Боровец, който ще започне с грандиозно шоу, много състезания, награди и музика. Всички гости на курорта ще могат да ползват безплатно съоръженията през деня.
И тази година за Боровец се очертава дълъг, снежен и вълнуващ сезон. През него любителите на зимните спортове ще се възползват от всички нови придобивки, направени през изминалата година - нови оръдия за сняг и модерна система за изкуствено заснежаване в ски зони Ситняково, Централен Боровец и Ястребец. Системата за снегозадържане в ски зона "Маркуджик" е с удвоена дължина.
Освен с чисто техническите подобрения, Боровец ще открие сезон 2012-2013 с повече грижа за удобството и по-доброто обслужване на своите гости. Взети са мерки за намаляване на опашките по касите на най-натоварените места - Ястребец и Мартинови бараки.

55 лв. ще е цената за всички лифтове и съоръжения за един ден. Сезонна лифт карта за всички лифтови съоръжения - 900 лева. На сайта на курорта не се споменава за валидните досега по-ниски цени в събота и неделя.

58 лв. за дневна карта в Банско


В навечерието на официалното откриване на новия ски сезон на "Бъндеришка поляна" и писта "Томба", концесионерът на ски зона "Банско" - дружество "Юлен", обяви новите цени за лифткартите.
Дневната лифт карта в курорта Банско през новия сезон е с цена 58 лева за възрастни, 53 лева - за студенти, 49 лева - за ученици, и 38 лева - за деца. За полудневна карта /след 12.30 часа/ цените са съответно 45, 43, 41 и 32 лева. Пътуването с кабинката от града до скизоната и обратно струва 28 лева за възрастни, а за студенти, ученици и деца е съответно 25, 24 и 18 лева.
Обявени са и цени за два, три и повече дни. Сезонните карти струват 1450 лева за възрастни, а за студенти, ученици и деца са по 1200, 850 и 700 лева. Продължителността на сезон 2012 - 2013 е от 7 декември 2012 г. до 14 април 2013 г. Депозитът за чип карта е 5 лева.
Операторът на курорта си запазва правото да променя датата за началото и края на сезона в зависимост от метеорологичните условия и снежната покривка.

Два дни безплатни лифтове в Пампорово

С много приятни изненади и добро настроение ще се даде старт на сезон и в Пампорово. През двата дни на откриването, всички гости на курорта ще могат да се възползват от безплатни лифтове, заснежени и перфектно обработени писти, както и от преференциалните цени за наем на ски и сноуборд оборудване с 20% намаление.

През 2012 година са закупени нови оръдия за изкуствен сняг от последно поколение, осигуряващи 20% по-голяма произдводителност на изкуствен сняг. Обновено е оборудването в захранващата помпена станция в курорта с цел увеличаване на капацитета на системата за изкуствен сняг. През сезон 2013/14 се очаква модерната система за изкуствено заснежаване да експлоатира 100% от капацитета си, което да направи Пампорво курорта с най-бързото и плътно покритие с изкуствен сняг в България.

Специално за деня на откриването за улеснение на местните жители ще има безплатен транспорт от Чепеларе и Смолян, който ще се движи по график към Пампорово и обратно. За всички гости на курорта, които решат да останат и да карат ски в седмицата след откриването има подготвена още една приятна изненада - промоционалната цена на лифт картата за периода 17-21 декември е само 29 лева.

През останалото време от сезона еднодневната карта е 50 лева за възрастен, 30 лева за деца.

Ски сезонът на Витоша се забавя

На Витоша ски сезонът ще започне най-рано на 20 декември, заради недостиг на сняг. Ски сезон над столицата със сигурност ще има за разлика от миналата зима.
"Витоша ски" прави всичко възможно, за да има сезон най-скоро, машините денонощно са на пистата и правим всичко възможно да я подготвим най-бързо, но това ще стане някъде около 20 декември, гледайки прогнозата за времето", каза Радослав Пеев от "Витоша ски", цитиран от БНТ. От фирмата увериха, че ще пуснат двата учебни влека - Витошко лале 1 и Витошко лале 2, Черни връх и Помагалски влек.

Ден преди сезона проверка на "Стандарт" устонови, че ските в Банско излизат колкото в Австрия.  От 316 до 901 евро излиза седмица в селищата край зимните курорти Зьолден и Обергъргл, сочат офертите на родните туроператори.