Според Елен Герджиков, ако не се приеме новият план, този собственик реално е бетониран там и не може да влезе друг инвеститор, каза председателят на Столичния общински съвет (СОС). Той отбеляза, че дори да има инвестиционен интерес, той не може да стане със сегашния план за управление.

Новият план не предвижда ново застрояване в планината - нито хотели, нито хижи, каза Герджиков. По думите му ще се инвестира само в спортни съоръжения, ски писти и поддръжка.

За ревизия или разтрогване на приватизационния договор, с който дружеството "Витоша ски" придоби преди около 10 години лифтовете в парк Витоша, призоваха партиите ДСБ, "Да, България" и "Зелените" в четвъртък.

Мотивът е, че фирмата не инвестира в поддръжката на лифтовете и ски съоръженията и повечето от тях не работят. Трите партии поискаха също така да се изработи цялостен план за развитие на туризма в планината, което беше приветствано от "Витоша Ски".
Фирмата обаче се оправда с липсата на инвестиции в подмяна и модернизация на лифтовете и влековете със забраните в плана за управление на Витоша и с
несъгласието на природозащитните организации.

Според екосдружения обаче няма никаква пречка съоръженията да бъдат подменени при използване на съществуващите трасета, а всички писти, чиято територия е по-голяма от тази на ски зоната над Банско, да се обработват и да се ползват за спорт.

Приемането на новия устройствен план е възможността ние да гарантираме интереса на софиянци и модернизацията, изграждането и подмяната на съоръженията, посочи днес Елен Герджиков. Той представи и подробности за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии".

Решението е гласувано на 26 юли 2007 г., а към този момент в СОС няма нито един представител на ГЕРБ - това е два месеца преди изборите за местна власт през 2007 г., каза той. Договорът е подписан през декември 2007 г. от тогавашния директор на Агенцията по приватизация, каза Герджиков и допълни, че през декември все още не е бил конституиран Новият надзорен съвет от новия мандат, а е действал старият надзорен съвет.

Председателят на СОС посочи, че изпълнението на договора е проверявано от Агенцията за приватизацията от 2008 г. до сега 11 пъти и не е констатиран нито един повод за прекратяването му. В договора не са предвидени никакви сериозни изисквания към купувача, посочи още Герджиков, цитиран от БТА. Той допълни, че само веднъж е установено неизпълнение на изискването да се запази персонала.

Още първата година е изпълнена инвестиционната програма - да се вложат 500 000 лв. През 2009 г. е констатирано нарушение от 60 работни места, налични са били само 47, и поради това е съставен акт и е наложена глоба от около 120 000 лв.

Последната проверка е от 2017 г. и всички задължения са спазват, посочи председателят на СОС. Според него е трябвало да се запише в договора приватизаторът не да запази предмета на дейността, а да извършва услугата. Това към онзи момент е било грешка, констатира той.