Новият план за управление на Витоша е върнат да редактиране и доработка, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по bTV.

Причината е, че в представения план за управление е обособена зона, която обхваща близо 40 процента от територията на парка, като предложението на изпълнителите не е обосновано, аргументирано и не се базира на анализите в документа, заяви Василева. Тя отбеляза, че към момента съществуващите зони са около 7-8 процента.

Предложението не е обосновано и трябва в документа да се прецизират зоните за развитие на ски туризъм.
„Законът позволява развитието на ски туризъм, но трябва да са ясни зоните и режимите", допълни  Ивелина Василева.

Според Василева в този план за управление няма конкретни идеи и планове за застрояване на Витоша, а те засягат опазването на околната среда.

След като документът бъде редактиран в до края на март, ще има готовност за внасянето му за разглеждане на Висш експертен екологичен съвет и след положително становище по него, ще се внесе в за разглеждане в МС.

По повод общественото безпокойство от евентуално разширяване на ски зоната в Банско и строителство на нов лифт министърът подчерта, че до този момент не е внасяно уведомление за инвестиционно предложение.

Планът (за управление на Пирин) е за опазване на биоразнообразнието, а не инвестиционно намерение. Ако има намерение за инвестиции, то се прави отделно, по друг законов начин, посочи министърът.

Инвестиционното предложение подлежи на редица процедури – първо има уведомление, прави се ОВОС и т.н. И за Банско няма такова официално предложение за строеж на втори лифт, подчерта Василева. Тя припомни, че парк Пирин е и наследство към ЮНЕСКО.

Ски спорт там може да има в буферна зона „Банско” и буферна зона „Добринище”, припомни екоминистърът.

„Там е позволено, но трябва да се минат процедурите за оценка на въздействието върху околната среда. На нито една друга територия не могат да се изграждат такива", поясни екологичният министър.

На въпрос открити ли са нарушения на концесионера „Юлен”, Василева отговори, че има доста спорове дали има или няма нарушения – и заради наличието на стар устройствен план. Екоминистърът призна и, че концесионният договор с „Юлен” е спорен заради двусмислени текстове и МОСВ предлага да се изготви нов документ, с кристално ясни текстове.

Министър Василева допълни, че е необходимо да се полагат усилия за модернизация на лифтовите съоръжения.

„Трябва да има отговорно отношение към извършваните дейности, да се спазват правилата и законите", допълни тя.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?