Така коментира пред bTV бившият здравен министър Радослав Гайдарски разразилия се по-рано днес скандал между Здравната каса и министерството.

По-рано днес стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа НЗОК проф. Камен Плочев. Причината е, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание заради задължения и с искане за актуализация на бюджета й.

Ананиев бе защитен и от премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Германия.

„Камен Плочев правилно иска да се увеличи финансовата поддръжка от страна на правителството”, допълни обаче Гайдарски.

Той обясни, че шефът на здравната каса наистина не е подчинен на министъра, но всичко, което се случва в касата, минава през министъра. НЗОК. Гайдарски припомни, че ой е имал същите проблеми, докато е бил министър.

Здравният министър няма правомощия да иска оставката на управителя на Здравната каса. Те са категорични, че писмото за актуализация на бюджета има само уведомителен характер и е било изпратено и до здравния министър, коментираха от НЗОК.

„Редно е да бъдат съгласувани тези действия”, допълни Гайдарски. Въпросните пари, които държавата ни дължи на други страни, са за лечение на българи в чужбина. „Когато изпращаме такъв болен трябва да се знае, че една операция тук струва примерно 4500 лв., а там 60-80 хил. евро”, допълни Гайдарски.

Според него най-големият проблем на здравеопазването у нас е недофинансирането на системата.

Бившият министър обяви, че не вярва да има физическа заплаха срещу шефа на НЗОК от политик.