От БСП поискаха оставката на председателя на НС Цецка Цачева за това, че е подписала публикация в Държавен вестник преди решението на НС и призоваха прокуратурата да се заеме със случая, предаде БНТ.

Мая Манолова обвини от трибуната на парламента Цачева: "С този акт разпуснахте Народното събрание и го унизихте максимално".

Цецка Цачева от ГЕРБ, председател на Народното събрание, от своя страна заплаши социалистката, че ще я съди за клевета. Това се случи в края на дебата за гласуването на ратификация на споразумение между българското Министерство на икономиката и германското министерство на икономиката и енергетиката.

 По думите й това е вторият подобен гаф на ГЕРБ след казуса с разрешаването на рекламата на марихуана, заради която в миналия парламент Лъчезар Иванов беше свален от поста председател на здравната комисия.

Наказан беше и Светлин Танчев, който в момента е в друга партия - ББЦ. Цачева заплаши Манолова, че ще я съди за клевета заради тези думи. Тя дори излезе на трибуната да обясни казуса, съобщи Офнюз.

Цачева в своя защита обясни, че в Държавен вестник се обнародват актове, които носят подписите съответно на представляващия Конституцията. Тя поясни, че няма задължение за никой от Народното събрание да извършва ревизия на съдържание на постановления, гласувани от Министерския съвет.

"Това, което изговори от тази трибуна преждеговорившата, минава границите на емоционално приповдигнати, изнервени дебати в тази зала. Това е груба манипулация, спекулация с твърдения, че нещо вече е обнародвано. Всякакви подобни изказвания на хора учили-недоучили по процедурата за обнародване в Държавен вестник уронва авторитета на Народното събрание", обяви Цачева.

Меморандумът в крайна сметка беше приет днес на първо и второ четене от депутатите.