Сигурният на практика кандидат след първичните избори и партийни събрания щат по щат е Хилъри Клинтън, бивша първа дама и бивш държавен секретар на САЩ.

Но форумът във Филаделфия, в щата Пенсилвания, започва в напрегната атмосфера, след като председателката на партията Деби Уосърман Шулц обяви вчера, че ще подаде оставка заради скандал с изтекла вътрешна информация.

Стъпката на Уосърман Шулц идва, след като "Уикилийкс" публикува в петък вечерта над 19 000 имейла, чието съдържание навежда на мисълта, че в първичните избори националният комитет на партията е покровителствал Хилъри Клинтън за сметка на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс.

Демократите обаче ще опитат да се възползват от случая, за да си придадат вид на единна партия в пълна бойна готовност за президентските избори през ноември, за разлика от конгреса на Републиканската партия (18-21 юли), отбеляза Франс прес.

При републиканците пролича голямо разделение по отношение на Доналд Тръмп, който официално бе номиниран за кандидат-президент.

Около 50 000 души се очаква да бъдат във Филаделфия за конгреса, включително над 5000 партийни делегати, депутати, специални гости, журналисти и протестиращи.

В днешния първи ден от конгреса ще говорят първата дама на САЩ Мишел Обама и сенаторът Сандърс. Неговата реч ще се следи с повишено внимание, тъй като не е ясно дали верните му поддръжници ще застанат зад Хилъри Клинтън, както той ги призова по-рано.

Бившият президент Бил Клинтън, съпруг на кандидатката, ще изнесе реч във вторник, а в сряда ще пристигнат във Филаделфия президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън.

В четвъртък, когато е последната вечер на конгреса, Челси Клинтън ще излезе на сцената да представи майка, която след това ще изнесе реч и официално ще приеме номинацията на ДП.

Вероятно в сряда ще говори сенаторът от Вирджиния Тим Кейн, когото Хилъри Клинтън избра за кандидат за вицепрезидент.

Демонстранти: Няма да гласуваме за Клинтън

Неголяма, но шумна демонстрация против Хилъри Клинтън се състоя вчера във Филаделфия в навечерието на националния конгрес на Демократическата партия, предаде ТАСС.

Организатори бяха привържениците на Бърни Сандърс. Повод да протеста им бяха и разкритията, че партийните лидери от самото начало на първичната кампания са се опитвали да подпомогнат Клинтън. Именно този скандал накара председателката на Националния комитет на демократите (НКДП) Деби Уосърман Шулц да подаде оставка.

Демонстрантите във Филаделфия скандираха "Позор на НКДП" и сложиха символичен ковчег с тези инициали на покрива на автобуса си. В протеста участваха и представители на други движения и групировки - от защитници на афроамериканците до левичарски активисти.

"Няма да гласуваме за Клинтън, по дяволите"; "Ето какво значи демокрация", викаха участници в акцията, цитирани от Асошиейтед прес.

Някои твърдяха, че "Хилъри е протеже на Уолстрийт", други протестираха против военните действия на САЩ в Ирак и Афганистан, трети се обявяваха против "политическите династии в Белия дом".

Екоактивисти настояваха да спре добивът на шистов газ чрез фракинг.

"Бърни ще спре фракинга", обещаваха надписи на тениските им.

Всичките 3500 стражи на реда във Филаделфия работят тези дни в засилен режим, подпомагани и от няколко хиляди колеги от други щати.

Временно е забранено влизането на тежки камиони във Филаделфия. Около центъра "Уелс Фарго", където ще се състои конгресът, са разположени плътни полицейски кордони. Всички чанти се проверяват на входа, някои - и с кучета.

Полицейската охрана не струва евтино; общите разходи за форума се очаква да достигнат близо 85 милиона долара. Близо 70% от сумата е събрал организационният комитет, останалото е взето от фондовете на Демократическата партия.

Градските власти изразходваха покрай конгреса към 700 000 долара за благоустройствени инициативи - почистване на улици и фасади, полагане на нов асфалт и др. Те обаче разчитат да си върнат всички вложени средства и дори да спечелят от многолюдното присъствие през тези 4 дни.