Повод за него стана новата жена до 73-годишния Шрьодер  - 47-годишната корейка Со-Йон Ким. Четвъртата му съпруга, с която още е в развод – 54-годишната Дорис-Шрьодер Кьопф, обяви в социалната мрежа, че двамата са се разделили заради новата му любов, съобщава в. "24 часа"

За връзката на двамата се разбрало още, след като Ко-Йон Ким публикувала през пролетта на 2016 във Фейсбук снимки с Шрьодер, на които се вижда, че са твърде близки. Бившият канцлер по това време бил на визита в Сеул за представяне на книгата си.

Месец по-късно госпожа Шрьодер пише:

„Жалко, че правата върху автобиографията на Герхард Шрьодер не са прехвърлени на децата му, а на една корейска жена, която няма нищо общо с описаните в нея събития.“

Семейството осинови две деца, още докато Шрьодер бе на власт. Дорис Шрьодер-Кьопф има и голяма дъщеря от първия си брак. С ексканцлера живеят разделени от февруари.

Вчера тя написа отново в профила си:

„Госпожа Ким бе една от причините, ако не и единствената, заради която ние се разделихме. По нейна молба запазихме тези обстоятелства в тайна, докато тя уреди семейното си положение. От снимките в медиите виждам, че това вече е факт. Дано обстоятелствата около раздялата не травмират децата, включително и момичето на госпожа Ким, и се надявам, че медиите ще проявят разбиране и ще се въздържат.“

Ким ръководи представителството на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия в Сеул. Тя е завършила немска филология в Марбург.

Герхард Шрьодер е бивш председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), от която е и външният министър на страната Зигмар Габриел. В края на август около тях се разрази друг скандал, след като беше съобщено, че са вечеряли с руския президент Владимир Путин. Появиха се подозрения, че прокарват интересите на руския енергиен гигант "Роснефт", дори се заговори, че Шрьодер ще приеме висок пост в него.

Затова съпартийците им бяха шокирани и притеснени, че шансовете на техния кандидат на изборите - Мартин Шулц, срещу канцлера Ангела Меркел, намаляват. Вотът ще се проведе тази неделя, 24 септември.