На брифинг в парламента преди ден от "БСП за България” обявиха, че Габрово се управлява "от батко и братко”. Депутатът Кристина Сидорова разпространи схема с лица, които са назначени на този принцип.

Управителят на общинското звено "Озеленяване“ Момчил Дончев, брат на вицепремиера Томислав Дончев, е бил назначен без провеждане на конкурс и без критерии, единствено по преценка и с пълната убеденост на кмета на Габрово Таня Христова.

Това стана ясно от думите на габровския градоначалник Таня Христова, която даде извънреден брифинт за журналисти, съобщи gabrovonews.bg.

Когато кметът на Габрово е назначила брата на Томислав Дончев за управител на общинското звено "Озеленяване“, вицепремиерът не е бил уведомен и по никакъв начин не е имал роля за решението на Таня Христова. Кметът заяви пред журналистите, че щом Томислав Дончев научил за назначението на брат си е бил категорично против, оставайки недоволен.

Оказа се още, че Мария Недева и Момчил Недев, съответно председател на ОИК и РИК в Габрово, всъщност са свидетели на гражданския брак между кмета Таня Христова и нейния съпруг, а не кръстници, защото няма църковен брак. Христова уточни, че няма роднинска връзка с тях.

По думите на кмета свидетелят на гражданския й брак Момчил Недев, юрисконсулт сега на Здравната каса, е бил ангажиран на половин работен ден единствено по проект като юрист и член на екип, но вече не работи в Общината.

По въпроса дали фирма, свързвана с областния координатор на ГЕРБ в Габрово Цветомир Михов е изпълнявала обществени поръчки, стана ясно, че изпълнител на услугите, които Общината ползва, е избран след съответната процедура, по Закона за обществените поръчки, а информацията може да бъде проверена.

Кристина Сидорова: Заставам зад всяка една моя дума

Заставам зад всяка една моя дума и всяка роднинска връзка, която е описана в схемата, заяви за Дир. Бг Кристина Сидорова, депутат от БСП.

Наистина братът на Томислав Дончев е назначен в общинско предприятие без конкурс и управлявал бюджет от 1 милион лева. Братът на  областния координатор на ГЕР Цветомир Михов е член на Съвета на директорите на Габровската болница без да работи в нея и получава няколко хиляди лева на месец. Това са истини и факти, които дори и кмета на Габрово потвърди, посочи Сидорова.

- Очаквате ли ответна реакция от страна на ГЕР на местно и национално ниво? 

- ГЕРБ дадоха странни изявления за претоплени манджи, говорят за местни избори, макар че те са след две години. Изключително несериозно звучи това обяснение, на пресконференция дадоха примери със служители на общината с 20 години стаж, които са били от БСП. Целят град знае, че работа в общината не може да се започне без да си близък до управляващата партия.

- Ще има ли оставки, както стана в Община Хасково? 


- Не мога да кажа, все още не се знае.

- Ще се разрасне ли този скандал с приятелските и роднинските назначения на ГЕРБ. Има ли информация в БСП и за други градове? 

- В централата на БСП са постъпили над 70 сигнала за различни общини и също ще бъдат изнесени данни, след като се обработят и проверят. Наистина има страх у хората и в момента, в който видяха че имат защита, дори и от БСП само, започнаха да излизат невероятни неща.