"Пред нас постави немалко въпроси задържането в Швейцария по искане на САЩ на високопоставени функционери на Международната футболна асоциация на основата на решение на американски съд", заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Той определи арестите на граждани на различни държави като пореден случай на незаконно екстериториално прилагане на законодателството на Съединените щати.

"За пореден път призоваваме Вашингтон да спре да се опитва да влиза в ролята на съдия далеч отвъд своите граници и да спазва всеобщо приетите международни правни процедури", подчерта говорителят на руското външно министерство.

Той изрази надежда, че арестите няма да бъдат използвани за опетняване на имиджа на ФИФА и няма да хвърлят сянка върху решенията на организацията.

ФИФА отстрани 11 чиновници, заподозрени в корупция

ФИФА временно е отстранила 11 чиновници, разследвани по обвинения в корупция в Съединените щати. Това съобщи AFP, като се позова на официална информация от футболната асоциация, предаде Агенция "Фокус".

Заповедта за освобождаване е издадена от Комисията по етика на ФИФА няколко часа след ареста на седем висши чиновници от организацията в хотел в Цюрих.

Те и още седем други служители на футболната асоциация са обвинени от властите в САЩ, че са взели подкупи за обща сума надвишаваща 150 милиона долара.

Според разпространената от ФИФА декларация, имената на отстранените са: Джефри Уеб, Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Джак Уорнър, Еугенио Фигередо, Рафаел Ескувел, Хосе Мариа Марин, Николас Леос, Чък Блейзър и Дарил Уорнър.

Шестима от ФИФА обжалват екстрадирането си

Шестима от деветте арестувани ръководители от ФИФА обжалват екстрадирането си в САЩ, съобщиха от швейцарското министерство на правосъдието.

"За тези, които оспорват екстрадирането си, министерството на правосъдието ще поиска официални документи от САЩ, които ще изискат подобни действия в 40-дневен срок, предвиден в двустранния договор за екстрадиране", се казва в изявление, цитирано от БГНЕС.

Междувременно швейцарските власти започват паралелно разследване, което се отнася за кандидатурите и избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства съответно през 2018 и 2022 година.