Това наложи заседанието да бъде прекъснато.

Всичко започна с декларация на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ от името на парламентарната група:

"Настояваме президентът, парламентът и правителството да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и опитите им за прекрояване на границите. На 26 ноември, с поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, се афишира напиращият реваншизъм, този път в рамките на исторически реминисценции, опити на използване на исторически факти като договори, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори“, заяви той.

Шествията на ВМРО под мотото "Долу Ньой" се проведоха по повод 98 години от подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски мирен договор, който беше символично изгорен.

По думите на лидера на ДПС това представлява опасен опит за прекрояване на национални граници и е недопустимо, защото отрича основни принципи на нашия общ европейски дом.

„ДПС остро осъжда този акт и тези действия и категорично настоява НС и правителството да потвърдят категоричната позиция на държавата ни, за която основен приоритет е установяването на траен мир в региона и в Европа", подчерта Карадайъ, който неотдавна обяви курс към "демонтаж" на националистите от властта.

Той добави, че днешните ни държавни граници са определени от Парижкия мирен договор след Втората световна война.

След това Карадайъ атакува и ГЕРБ:

"Въпроси към управляващата партия нямаме. Те прилагат адвокатска защита на коалиционните партньори. Не е нормално едно се говори, друго се върши, трето се мисли, четвърто се провокира. Да виждаш как коалиционните ти партньори рушат демокрацията и да ги поощряваш".

От ГЕРБ не реагираха, но Юлиан Ангелов отвърна от името на Патриотите:

"Наближава Коледа, а тогава в ДПС се случват чудеса – докато Ахмед Доган се гордее да е националист, вие отричате, че Ньойският договор е несправедлив за българската държава. Днес станахме свидетели как една партия се държи антибългарски, обслужва интересите на чужда държава. За пореден път доказахте, че сте антибългарска партия вие от ДПС“.

Той изтъкна, че Ньойският мирен договор оставя стотици хиляди българи извън пределите на България.

„Не трябва една държава да бъде наказвана и да бъдат отрязани от нея територии, населени с етнически българи“, каза Ангелов и подчерта, че това не трябва да се повтаря.

Той поясни, че с шествията си патриотите почитат и паметта на загиналите във войните.

„ВМРО участва най-активно в спасяването на българските евреи. Къде беше тогава Главното мюфтийство? Когато приказвате неистини, вземете прочетете малко повече. Когато говорите от тази трибуна, ние не само ще викаме от зала, но ще направим така, че да покажем на всички, че вие отново и отново лъжете и манипулирате с единствената цел да се домогвате до властта. Повече няма да влизате в българската власт. Нямате място там. Вие сте вредни за българската държава“, разгорещи се Ангелов.

Той добави, че се забелязва стопляне на отношенията между ДПС и турски политици и явно започват критиките към националистите. Накрая Ангелов заяви, че "депутати-еничари" от ДПС носели "пантофките" на лидера си в Сараите.

Това предизвика Йордан Цонев от ДПС да поиска от председателя на Народното събрание да отстрани Ангелов от залата заради употребата на думата "еничар". Цонев обвини Цвета Караянчева, че допуска и групата на „Обединени патриоти“ да се провиква с тази дума.

От своя страна проф. Станислав Станилов от Патриотите поясни от трибуната, че думата „еничар“ означава елитен войник в Османската армия и попита ДПС какво му е обидното.

Самата Караянчева заяви:

„Когато г-н Ангелов каза думата „еничари“ от парламентарната трибуна, направих забележка по чл. 156 (предупреждение - б.р.) и вече го наказах“.

След това тя обяви 30-минутна почивка за успокояване на страстите.

Докато народните избраници напускаха банките, се чу женски глас: "Айде, отидете да изпиете по един валериан", съобщи "Kлуб Z".