От списъците с настаняванията изплува името на политик, който е уредил децата си с връзки, той категорично отрича. Столична община продължава да извършва проверки по отделните сигнали. Но и най-непредубедените родители са със съмнения, че за да настаниш детето си в детска градина, е твърде сложно, да не кажем на границата на невъзможното.

Скандалът тръгна, след като бе уволнена директора на 164 детска градина в Горна Баня Мариана Иванова заради нарушения в приема на 24 деца без документи и финансови нарушения. Уволнената директорка от своя страна отправи сериозни нападки към Общината, че е била подложена на натиск чрез есемеси от служители. bTV направи разследване по темата, в което бе показан списък с инициали на родители, възползвали се от връзките си, за да бъдат записани децата им „по втория начин“.

Вчера topnovini.bg публикуваха в свой материал пропуснато име, ползвало връзки при настаняването на децата си в 164 детска градина. Според онлайн изданието това е един от лидерите на "Да България" Иво Мирчев. Според сайта, двете деца на Иво Мирчев са записани именно от уволнената Иванова в детската градина, в нарушение на правилата. По-голямото дете на Мирчев е преместено от детска градина в Княжево в детската градина в Горна Баня с решение на ръководството без да има обявено свободно място и прережда всички деца от Горна Баня. По „бързата процедура“ е записано и второто дете на г-н Мирчев – отново в същата детска градина. Основание за решението – хронично заболяване. Скандалното в случая е, че нито при записването на детето, нито по-късно е предоставил документ, удостоверяващ наличието на заболяване, твърдят от topnovini.bg .

Иво Мирчев веднага пусна опровержение на фейсбук страницата си, в което определя публикуваното на сайта като "неверен и изключително лъжлив материал". "И двете ми деца са приети по правилата, без да се използват никакви връзки, натиск и всякакви пробойни в системата за прием в детските градини на Столична община", заявява Иво Мирчев.

Той изнася и фактите по приема на двете си деца, като заявява, че синът му е приет в ясла 55 в квартал Павлово през януари 2011 г. под номер 30 в списъка на чакащи две денонощия пред яслата родители. Година по-късно, след завършване на яслата чрез електронната система на детските градини (а не с SMS от някой общински чиновник) детето е прието в 60 ДГ “Бор” в кв. Княжево. Месеци след приемането му Мирчев е подал молба в 60 ДГ “Бор” за преместването му по-близо до квартала, в който вече живеел - Горна баня. Поради липса на места, чакал година да се случи преместването посредством системата на Столична община.

Дъщеря му влязла в детската градина в Горна баня не с медицински протокол и хронично заболяване, както е съобщил сайта. Детето също било прието чрез системата на Столична община с максимален брой точки по критериите на детската градина - по-голям брат в ДГ, родители, живеещи в квартала, родител, работещ в района.

Според него атаката е дошла към него, тъй като той е активен в социалните мрежи по казуса и това било раздразнило определени кръгове от администрацията на Столична община и Район "Овче купел". Той твърди също, че има спекулации и за отношенията му с уволнената директорка.

По заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова в момента тече и втора проверка, която проверява както твърденията за „натиск“ на директор Мариана Иванова, така и обществените поръчки, които тя е провеждала.

Вчера заместник кметът на Столична община Тодор Чобанов заяви пред bTV, че няма схема при приема на деца.

"Всички деца, чиито имена бяха открити и двата списъка, са приети законно", посочи зам.-кметът. Фактът, че едни и същи деца едновременно са в списъците на чакащите за детски градини и в тези на току-що класираните и вече посещаващи заведенията, не говори за схема за прием „по втория начин“.

Обяснението му е, че „някой директор просто не е актуализирал ИСОДЗ (Информационната система за обслужване на детските заведения, бел. ред.).

Родители обаче подозират, че има схема и тя е вратичка за вкарване на деца по „втория начин“ и за по-големи бюджети на детските градини, съобщи bTV.

Според Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система в градините има два пъти повече деца от посочените в публичната система.