Именно то стана причина авторът му Валери Жаблянов да бъде свален от зам.-председателския пост на парламента.

По време на заседанието на Националния съвет на левицата на "Позитано" 20 Велислава Дърева и Янаки Стоилов попитали ръководството защо е махнало думите, че Народният съд от 1945 г. е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Много от червените споделят позицията му, съобщи "24 часа".

Стоилов критикувал изтеглянето на изречението, но поздравил ръководството, че е защитило Жаблянов. Изказването обаче било много остро, което предизвикало реакцията на част от партийните му другари. Атанас Костадинов и Атанас Зафиров го критикували, че разпалва отново скандала в услуга на ГЕРБ. ТЕ заявили, че когато в управляващата партия има трус и БСП набира сила, винаги се намира някой отвътре, който да направи скандал в тяхна полза.

Това предизвикало отново Стоилов, който обвинил ръководството че е исторически неграмотно и разказал как Бриго Аспарухов се е хвалел навремето, че той бил човекът, открил Бойко Борисов за политиката. Това взривило пленума и самия Аспарухов, който обявил, че толкова злобна реч срещу партията отдавна не е чувал. Той попитал Стоилов как не го е срам и казал, че дори ГЕРБ не говорят с толкова злоба за БСП.

Зафиров пък го запитал, след като е бил дълги години в ръководството, с какво е помогнал да се разберат историческите факти.