Оставка за Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ - ако не намерите начин да премахнете вредата за демокрацията – хората ще го направят, каза заместник -председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в декларация от името на групата във връзка с вчерашното изказване на депутата от ОП, който нарече ДПС дървеници на турски (тахтаби) и заяви, че ще ги смачкат, ако им се пречкат в краката. 

„Ако вие не намерите начина да премахнете, нещо, което е вредно за демокрацията, ще го направят хората. Вие сте длъжни да решите този проблем сега. Вие, мнозинството. Ваш проблем е, че оставките ви стават една след друг. Този човек в парламента не може да остане. Дали той ще си подаде оставка или вие ще го махнете, измислете си процедурата. Това, което се случва в момента, преминава границите“, категоричен бе Кутев.

По думите му няма парламент в света, който след подобно изказване депутатът, който го е направил, да остане в него, тъй като това е обратното на парламентаризма.

„Всички видяхме, че вчера станахме свидетели на последен срамен епизод от парламентарната ни история. Съжалявам, че не отново се занимаваме с бъдещето на страната, състоянието на хората, не с потискащата бедност, а отново трябва да говоря за проява на една политическа и морална несъстоятелност“, коментира Кутев.
Той припомни, че вчера всички са чули думи като „да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни“.

По думите на Кутев към депутати са се обръщали с определение като дървеници.

„Това е риториката, която чухме вчера. Извинявайте колеги, но в тези думи има неприкрита заплаха. Заплаха, която включва насилие. Заплаха на чисто органично ниво. Обръщението не е към хора, а към дървеници. Има член на Наказателния кодекс, който се занимава с това. Аз обаче не съм съдия, а представител на демократично избран парламент. Именно за това за мен заплахата в политическите отношения не е допустима. Тя всъщност не е допустима никъде“, подчерта Кутев.

„Тук не защитавам ДПС, те както виждате нямат нужда от нашата защита, нито пък са я искали. За нас в това безочливо изказване има нарушаване на човешки права. Ние имаме хуманен проблем с него“, заяви Кутев.

Той каза, че има въпроси към управляващите. „Хубаво ще ги смачкаме тях. А после българските граждани, които са техни членове и симпатизанти, после ще ги мачкаме“, попита Кутев. Той попита дали ще мачкат кметове и съветниците и къде ще спре“, поясни Кутев.

"А кметовете, които имат? Общинските съветници? Активистите? Къде ще спре пламенният гняв на управлението? Разлика между български граждани с турско и ромско самосъзнание ще правите ли? Евреите и арменците малцинство ли са? Къде е границата, в която можем да си позволим да мачкаме? Хомосексуалните и „комунистите“ в списъка ли са? Защото преди няколко дни един друг депутат от управлението издекламира гордо „По-добре фашист, отколкото комунист“. Между другото съм убеден, че колегата би го казал и от трибуната на Народното събрание, но не му хрумна навреме. Идеята просто го осени по-късно", заяви Кутев.

„Къде е границата, в която можем да си позволим да мачкаме, ако тръгнем оттук?“, попита депутатът от БСП. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова премиерът да предприеме незабавно решителни действия за думите на националистите, а президентът да изпълни мисията си като обединител на нацията.

Той също прочете от парламентарната трибуна декларация от името на групата.

„Отговорни са тези, които позволяват езика на омразата. За думите и действията на националистите отговорност носи ПП ГЕРБ“, заяви той.

„Народът ви възложи отговорността за управлението на страната, не ви възложи включването на националисти във властта“, се обърна Мустафа Карадайъ към ГЕРБ.

„Оправданието „така пожела народът“ не струва“, коментира председателят на ПГ на ДПС и цитира част от изказване на Валентин Касабов от „Обединени патриоти“.

„И Тодор Живков искаше да ни смачка, не ни спряха нито дулата на автоматите, нито танковете по пътя на демокрацията“, заяви Мустафа Карадайъ.

„Призоваваме всички национално отговорни партии и институции да предприемем бързо и адекватно лечение на така очерталата се симптоматика“, каза още той.

Спас Гърневски от ГЕРБ опонира на Антон Кутев от БСП.

„Ваш депутат изсъска към мен с фразата „фашист“, каза Гърневски. По думите му научно е доказано, че в България никога не е имало фашизъм. Цяла Европа и цивилизования свят доказаха, че фашизмът е първият стадий на злото, а висшият стадий на злото е комунизмът“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Аз изобщо не съм го споменавал. Казах „един депутат казал“. Как се припознава в това „един депутат казал“, е друг въпрос", отговори Кутев. Той се обърна към Спас Гърневски и му обясни, че не го е оборвал нито веднъж не защото не може. "Причината сам ще и си я разберете. Не искам да влизам в този разговор по хигиенични причини“, заяви Кутев.

По повод на декларацията на БСП и ДПС Юлиан Ангелов от Обединени патриоти заяви: "Като ви е страх, не влизайте в парламента. Дайте пример, където националистите са смачкали някого или да са го изгонили. Примери от вашата партия много". 

„От какво ви е страх. Нима „Обединени патриоти“ гонят някого от работа по политически признак, преследват някой за това, че е от различна религия и националност, напротив. Тези неща ги правехте вие“, заяви той.

„А ДПС над 20 години мачкат по различни общини местното население, без значение дали са българи, цигани или турци. Те да говорят за това кой мачка хората не е морално“, посочи Юлиан Ангелов.

„Хората виждат какво правят ДПС вече 30 години затова резултатите им на избори ще намаляват. Те са формация, които единствено се интересува от това как да участва във властта, как да усвоява средства и да обслужва чужди интереси“, обясни депутатът.

„Националистите сме били лоши, може да сме такива, но сме български националисти, а не сме националисти на чужди държави“, коментира Юлиан Ангелов.

„Превърнахте парламента в махленски клюкарник, занимавате се с това кой какво бил казал. Ако ви е страх от някого за това какво може да каже, какво правите в парламента“, се обърна той към БСП.

„Извинете се на българите от Македония. Партията, на която се обявявате за наследник, участва в това те да бъдат обезродени, защо не се извините. Извинихте се на ДПС, целувахте се, прегръщахте се, извинете се и на българите от Македония, кажете, че е било грешка и решение на друга държава“, посочи депутатът.

„Нито ДПС, нито БСП имат право да говорят за морал докато не се извинят за всичките си грешки през десетилетията на Прехода“, каза още той.