Драмата се е разиграла около идеята за спиране на "Радио България", което е секция на БНР.

На заседанието на парламентарната комисия по културата и медии на 15 юни журналистката Къдринка Къдринова попитала публично члена на СЕМ Бетина Жотева споделяла ли е пред чужд посланик одобрението на вицепремиера Екатерина Захариева за закриване на радиото. Къдринова обявила, че информацията й е от сигурен източник.

Въпросът ядосал Жотева и тя извън дискусията потърсила сметка от Къдринова. Диктофонът на журналистката обаче бил включен и от записа ясно се чуват заплахите.

Ето част от разговора:

Жотева: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.”

Къдринова: „В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице”.

Жотева: „Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (тя посочи към служители на СЕМ, които седяха наблизо и чуваха разговора – б. К. К.). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!”

Къдринова: „Това какво значи – заплаха ли е?”

Жотева: „Абсолютно. Пред всички”.


След малко Жотева още веднъж се обърна към мен и отново се закани: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”, разказа още Къдринова.

Според нея е недопустимо член на СЕМ да отправя заплахи към журналист.

Бетина Жотева отрече този разговор да е бил директна заплаха.

„Признавам, че съм казала „Ще видиш какво ще се случи”. Сега тя ще види какво ще се случи. Отивам в съда и прокуратурата – за набеждаване и клевета”, каза още Жотева.

Според нея Къдринова е успяла „да направи интрига с държавна институция, с член на СЕМ и с посланици на чужди държави”.

„Всеки трябва да носи отговорност за това, което говори. Напоследък чувството за отговорност у много политици и журналисти се е изпарило заради чувство за безнаказаност и това рано или късно трябва да спре”, каза още Жотева.

Тя обяви случая като типичен за фалшива новина.

След случилото се Къдринка Къдринова сезира Етичната комисия на Съюза на българските журналисти, а Бетина Жотева пък подаде жалба в прокуратурата. Последва и реакция на Съюза на европейските журналисти в България, които поискаха оставката на Бетина Жотева.

Скандалът между двете придоби и политическа окраска. От парламентарната трибуна депутатът от БСП Иво Христов днес обясни, че подобно поведение на член на СЕМ е недопустимо.

„СЕМ не е случаен орган. Той е не просто независим, но е преди всичко стожер за гаранцията на независимостта на журналистическото слово в страната, което е записано и в статута му“, обясни той.

„Длъжни сме да заявим, че член на СЕМ, който има подобно поведение, то поведението му е несъвместимо с мястото му в тази институция. Затова вече има отзвук от журналистическа гилдия и то крайно негативен“, поясни Иво Христов.

По думите му проблемът е и политически и изисква политическо отношение. „ПГ на БСП ясно заявява, че ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, която е насочена към защитата на свободата на словото и ще се противопостави остро с всички парламентарни средства срещу това те да бъдат потъпквани по какъвто и да било начин“, посочи той.

„Ще следим случая изкъсо, защото само свободата на словото ни остана“, каза още Иво Христов.

В същото време вицепремиерът Екатерина Захариева отрече да е подкрепяла закриването на "Радио България", а напротив искала то да се развива. Освен това тя не се била виждала с Жотева от месеци, т.е. няма как да ѝ е казала, че подкрепя закриването на радиото.

Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже „от първо лице знам“ за нещо, което изобщо не е истина, каза Захариева.

Това е абсурден скандал, категоричен е вицепремиерът.

Освен това Министерството на външните работи и самата Захариева са имали официална позиция преди заседанието на комисията, а и в разговор с директора на радиото била заявила ясно, че според нея ще бъде грешка да се спре излъчването на други езици. За мен е важно то да се запази и дори да стане по-популярно, каза министърът.