Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Според нея това е индикатор за развитието на икономиката. Имаме и ръст около 9% при ДДС.

Стоянова прогнозира, че ще се постигне повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка.

Според шефа на бюджетната комисия сивата икономика не може да се измери лесно и това е причината докладите, които излизат по темата, да се разминават драстично в оценката си. Много често по отношение на контрабандата, сивата икономика и корупцията изследванията са на база на анкети, на усещания на хората, за едно или друго явление, което в никакъв случай не може да бъде мярка, обясни Стоянова.

Според нея не бива да отричаме, че има сива икономика.

Има сива икономика и борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци. С конкретен процент за дял на сивата икономика Стоянова не се ангажира. Но обясни, че тя е най-много в секторите, в които се продават стоки директно на населението - в търговията, селското стопанство и земеделието. Контролът е единият фактор, който може да влияе на сивата икономика, но доказано това не е основният начин, коментира Стоянова.

По думите ѝ основният начин е развитието на обществото и икономиката.

Менда Стоянова, смята, че колкото повече се развива икономиката, колкото повече нарастват доходите на хората, колкото повече имаме ръст в различните сфери, толкова повече ще се изсветлява икономиката.

Тя допълни, че бюджет 2017 е приключил на излишък, при планиран дефицит от 1,4%. Това по думите й е резултат от два фактора, единият от които е повишените приходи. Приходите в бюджет 2017 са с около 350 милиона над планираното, обясни Менда Стоянова, а по отношение на неизпълнените разходи каза, че главно са инвестиционни - най-вече заради това, че през 2017 година не са стартирали много големи проекти.