Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, посочват от МВР. Операцията е проведена отсектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП. Тя е осъществена след разследване по сигнал от дружества, носители на авторското право в областта на видео-, аудио-, книго- и софтуерната индустрия. Дружествата са съобщили за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители.

При операцията е установено, че организираната престъпна група е използвала сложни механизми за замаскиране на местонахождението на сървърите. В тях имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компактдиска.

Потребителите са изпращали съобщения от мобилните си телефони, за да получат код за достъп до съдържанието на сайтовете.

По първоначална информация от незаконната дейност престъпната група е усвоила над 5 милиона лева.

При обиски са иззети 18 сървъра с обеми на харддисковете над 120 терабайта. От офиса на 37-годишния Р.О., организатор на дейността, са иззети две компютърни системи и документи. 

В края на април от ГДБОП се заканиха да затворят двата най-големи торент тракера "Замунда" и "Арена".
След акция на ГДБОП през юни беше образувано досъдебно производство за пиратско разпространение на книги от сайта chitanka.info. Спецполицаите тогава откриха сървъра на покрива на обществена сграда в София. Ден по-късно сайтът за книги отново проработи с адрес chitanka.gdbop.com.