Още 12 месеца одитиране, оценка на ефективността и за корекции, ако са необходими. Общо 19 месеца за изпълнение на договора. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков пред БТВ.

 „За 7 месеца тол системата ще бъде изградена навсякъде в страната. Днес подписваме дългоочаквания договор за изграждането и внедряването на тол системата след почти 2 години ходене по мъките относно процедурите“, заяви Николай Нанков.

 „На етап внедряване и изграждане на тол системата трябва да бъдат извършени 2 специфични и много важни дейности за самото й функциониране. На първо място изборът на обхват от републикански пътища, които ще попаднат под тол системата“, посочи регионалният министър.

"Разглеждани са варианти от около 8 хил. км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вариант до почти 75% от всички републикански пътища, който съм убеден, че няма да бъде избран. Втората много важна задача е тарифирането, какви ще бъдат ставките за преминаването по отделните пътища. Трябва да стане много ясно на гражданите, че тол таксата е само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За леките автомобили остават винетките, но не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните“, обясни Николай Нанков.

 „Имаме различни анализи от страна на Световната банка за приходите. Още първата година целта ни е да постигнем приходи от около 1 млрд. лева, сега събираме около 350 млн. Лева. 2017 година е рекордна за приходи от постъпления от винетки, без да увеличаваме цената, имаме с около 700 хил. лева винетки повече като брой и с 25 млн. лева повече приходи. С тол таксата и смесената система трябва да стане ясно, че няма да повишаваме цените на електронните винетки“, завърши министърът.

 Договорът ще бъде подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя КОНСОРЦИУМ „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“. Стойността на договора за изграждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа е 149 997 000 лв. без ДДС.

 Припомняме, че тол системата ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка).