"Човек може да спечели войната, но да изгуби мира", заяви на конференцията "Средиземноморски диалози" в Рим ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, визирайки сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сирийската армия контролираше вчера над половината от бунтовническите квартали в Алепо, след като напредна в офанзивата си, пренебрегвайки международните протести по повод многото цивилни жертви.

"Кой би желал да спечели война и да получи за награда една разпокъсана страна, въоръжена, пълна с терористи ( . . .) и изолирана на международната сцена?", запита Могерини, макар да не каза, че битката за Алепо вече е спечелена от режима.

"Време е за истински преговори", изтъкна на същата конференция специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

"Свържете се с ООН и кажете: "Готов съм за предаване на властта, за истински преговори", каза той, обръщайки се към Асад.

Победата, която се очертава в Алепо, може би ще подбуди сирийското правителство да заяви: "Спечелихме войната, значи нямаме вече нужда от преговори", но "се надявам, че няма да стане така", защото нищо няма да е решено, каза Де Мистура.

Той призова Русия или Иран да упражнят влияние, за да убедят Дамаск да преговаря сериозно. Иначе "може войната да свърши, но да започне една ужасна партизанска война и никакво възстановяване", предупреди представителят на ООН.

Преговорите трябва да предвиждат подялба на властта, но не и разделяне на Сирия, което би значело да се отвори "кутията на Пандора", допълни Де Мистура.