Турският министър на отбраната Фикри Ъшък съобщи, че турската армия и подкрепяните от Турция сирийски бунтовници са установили контрол над почти целия град Ал Баб и сега действат за откриване и прочистване на мини, предаде Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Бойци на Свободната сирийска армия, подкрепени от турски танкове, самолети и специални части, се влезли в центъра на Ал Баб, посочи министърът.

Град Ал Баб е последната крепост на "Ислямска държава" в провинция Алепо в Северна Сирия.

Три групи протурски сирийски бунтовници обявиха по-рано днес, че са превзели град Ал Баб.

Ние обявяваме пълното освобождаване на Ал Баб и пристъпваме към разминиране на жилищните квартали, посочи Ахмад Осман, ръководител на бунтовническата групировка "Султан Мурад" - една от трите групировки, които заявиха пред АФП, че градът е превзет.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека пък съобщи по-рано, че бунтовниците са превзели близо половината квартали на града, но че бойци на ИД все още се намират там.

Ако пълното превземане на Ал Баб бъде потвърдено от Турция, това ще представлява голям успех за Анкара, която предприе в края на август военна операция в Северна Сирия.

Операция "Ефратски щит" цели да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация.

Ал Баб, където живееха близо 100 000 жители, "е важен, тъй като ще лиши ИД от важен източник на приходи от такси", обясни за АФП Аарон Щайн от аналитичния център Атлантически съвет във Вашингтон.

"Това беше зона, където се събираха и планираха атаки срещу сирийците и Запада", добави той.