Детето е в центъра на придобила популярност в социалните мрежи кампания за солидарност, при която много интернет потребители споделят снимка на самите себе си, в която закриват с ръка едно от очите си, предаде Франс прес.

От няколко дни хаштагът "#СолидарностСКарим" (#Solidarity with Karim) е все по-споделян в Туитър и Фейсбук, след кампания, започната от фотографи на свободна практика в Източна Гута, последния бастион на бунтовниците близо до Дамаск.

При въздушен удар в този регион на 29 октомври бебето, което тогава е на 40 дни, е тежко ранено в едното око, а майка му е убита, съобщиха семейството му и лекарят, който се е грижил за него.



Кампанията стигна до Съвета за сигурност на ООН. Постоянният представител на Великобритания Матю Райкрофт публикува снимка на самия себе си, седнал на кръглата маса и криещ окото си с ръка.

"Предупреждаваме за опасностите от бездействието, което води до смъртта на още хора. Още училища ще бъдат бомбардирани. Още деца ще бъдат ранени", пише Райкрофт в туита, който придружава снимката.

Той призовава за слагане на "край на бомбардировките и обсадата на Източна Гута".

Турски министри, чиято страна подкрепя в Сирия бунтовниците срещу режима на президента Башар ал Асад, също публикуваха в Туитър снимки на раненото бебе.