Но той даде да се разбере, че турски войски пак може да навлязат в Северна Сирия.

Операцията е била успешна и е довела до установяване на пълен контрол над град Ел Баб, заяви премиерът в интервю за телевизия Ен Те Ве.

"Ефратски щит" започна към края на август м.г. и бързо стана ясна, че съществена нейна цел е изтласкване на кюрдските отряди, които се сражаваха в района против ИДИЛ.

Той добави, че ако се наложи бъдеща турска военна операция, тя ще бъде под различно име.

Йълдъръм поясни, че евентуална нова военна операция може да бъде подготвена и реализирана "както срещу групировката "Ислямска държава", така и в случай на поява на заплахи за националната сигурност" на Турция.

За успешно приключване на операцията в Сирия по-рано съобщи и Съветът за национална сигурност (СНС) на Турция.

СНС отбеляза в официално съобщение, че недопустимо да се оказва помощ "с пари и оръжие на терористични организации - Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и Силите за народна самоотбрана (СНС)".

Посочва се, че такива "действия от страна на съюзниците на Турция ще подкопаят дружеските отношения". Досега на СНС помагат САЩ.

Операция "Ефратски щит" започна на 24 август 2016 г. Целта й беше прочистването на северните крайгранични райони на Сирия от ИД и създаването де факто там на зона, свободна от терористи.

Въпреки заявленията от Анкара има сведения, че турски войски все още остават на сирийска територия.