Освен Русия против проекта на американска резолюция в Съвета за сигурност на ООН се обяви и Боливия, а Китай се въздържа, предадоха световните агенции и БТА.

Мандатът на международните експерти изтича днес. В края на октомври бе представен седмият доклад от експертната мисия, в който отговорността за атаката с използване на зарин в сирийския град Хан Шейхун на 4 април 2017 г. бе приписана на сирийските власти, а атаката с иприт в населения пункт Марат Ум Хош на 16 септември 2016 г. - на терористичната групировка "Ислямска държава", припомня ТАСС.

Това е десето руско вето в Съвета за сигурност на резолюция за Сирия от началото на войната там през 2011 г., отбелязва ДПА.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че Русия е измислила причини да не подкрепя съвместния механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия, защото не е харесала неговите научни заключения, предаде ДПА. Тя обвини Русия, че е "убила" този механизъм.

"Русия мисли, че съвместният механизъм върши страхотна работа, когато установява, че Ислямска държава е виновна за атаките с химически оръжия, но когато извършител е някои от нейните приятели (на Русия), тогава механизмът изведнъж се превръща в проблем и не техните (руските) приятели са извършили престъплението", каза Хейли.

Тя отбеляза, че от една седмица се опитвала да се свърже с мисията на Русия в ООН, за да обсъди удължаването на механизма на разследващата мисия, но обажданията били игнорирани, предаде ТАСС.

"По някаква причина телефоните в руското представителство не работеха, ние се опитахме да им позвъним, но тази седмица те бяха прекалено заети, за да говорят с нас. А когато аз се опитах да се обадя на Василий Небензя, постоянния представел на Русия в ООН, по някаква причина се оказа, че той не е на разположение", каза Хейли.

Днес Небензя опроверга твърденията на Хейли, че Русия е избягвала обсъждането на американската резолюция. Той каза, че Русия е наложила вето на американския проект, тъй като той е предвиждал затвърждаването на механизъм на проверка, в който имало системни недостатъци.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров каза, че американската проекторезолюция има за цел да не бъдат правени никакви изменения в механизма, който функционирал неправилно, припомня ТАСС.

Русия също бе предложила версия на резолюция за удължаване на разследванията на химически атаки в Сирия. Преди гласуването на американския текст Небезня оттегли руската проекторезолюция. После обаче по призив на Боливия той я внесе отново за гласуване в Съвета за сигурност.

Руската версия обаче също бе отхвърлена, предадоха световните агенции. Руският проект получи четири гласа "за" (Русия, Боливия, Казахстан и Китай), седем "против", сред които САЩ, Великобритания, Франция и четири "въздържал се" (Сенегал, Египет, Етиопия и Япония), уточняват Франс прес и ТАСС.

След отхвърляне на руската проекторезолюция Небезня изрази съжаление от този факт и каза, че онези, които са гласували против, ще понесат пълната отговорност за прекратяване на работата на следствената комисия.

След като проектите на американската и руската резолюции за продължаване на мандата на мисията, разследваща химически атаки в Сирия, не бяха одобрени, Япония разпространи трети текст на резолюция, предаде Франс прес.

В него се иска удължаване с 30 дни на мисията, изтичаща днес, което ще позволи постигането на компромис. Текстът натоварва генералния секретар на ООН Антониу Гутериш със задачата да направи в срок до 20 дни предложения за структурата и методологията на работа на разследващата мисия.