На пресконференция в града, който във вторник СДС с помощта на оглавяваната от САЩ международна коалиция освободи след четиримесечни боеве, говорител на доминираната от кюрди въоръжена група каза: "Обещаваме да защитаваме границите на провинцията срещу външни заплахи", съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Той добави, че хората в Ракка и провинцията ще решават за своето бъдеще в рамките на децентрализирана, федерална демократична Сирия.

На пресконференцията официално бе обявено, че съвет от местни лидери и племенни старейшини ще се заеме с управлението на опустошения град. Корпус от 3000 полицаи, обучени от САЩ, ще гарантират сигурността.

"Нашата победа е победа срещу тероризма и освобождаването на Ракка бележи поредната глава в борбата срещу тероризма в Сирия", каза Талал Сило, говорител на СДС и високопоставен командир. Той призова международната общност и хуманитарните организации да подпомогнат възстановяването на Ракка.

По данни на ООН 80 на сто от сградите в града са разрушени или негодни за обитаване.

Кадри от северния сирийски град Ракка, заснети вчера с безпилотен самолет, показват разрушенията, причинени от сраженията между кюрдско-арабските бойци и групировката "Ислямска държава", както и от въздушните удари на оглавяваната от САЩ коалиция.



Много преди началото на сухопътната офанзива на Сирийските демократични сили в Ракка през юни военни самолети бомбардираха града в продължение на месеци.

Именно в Ракка преди повече от три години "Ислямска държава" провъзгласи своя "халифат" и определи града за своя "столица".

Днешната пресконференция се състоя символично на градския стадион, който джихадистите бяха използвали за военен склад и затвор. 

И на други места в Сирия, които са под контрола на кюрдски сили, са задействани планове за полагане на основите на федерална система, а някъде вече се подготвят и избори.

Намеренията за създаване на автономни зони в Северна Сирия срещат твърдото несъгласие на САЩ, съседна Турция и на правителството в Дамаск.

Сирийската армия с иранска и руска военна помощ превзема нови и нови територии в Сирия, а президентът Башар ал Асад многократно е заявявал, че правителството ще възстанови контрола си върху цялата страна.