Ракка е основният бастион на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия.

"Прекъснахме всички стратегически снабдителни линии на "Ислямска държава", заяви говорителката на коалицията Джихан Ахмад предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Отрязахме екстремистите от Ирак, поставяйки под контрол шосето Рака - Дейр аз Зур, и им отнехме пътищата от Ракка към Табка и Дамаск", добави тя. Според нея ИД няма да може да изпраща допълнителни сили и въоръжение в Ракка.

"В Ракка те са обкръжени от четири страни", заяви Ахмад. "СДС освободиха от ИД хиляди квадратни километри в източната, западната и северната част на Рака", добави тя, изразявайки увереност, че освобождаването на главния бастион на терористите в Сирия няма да отнеме дълго.

По-рано телевизия "Фокс нюз" съобщи, че "Ислямска държава" планира да премести столицата си от Ракка в Дейр аз Зур, намиращ се на 140 км.

Според източник от Пентагона, цитиран от телевизията, американските въоръжени сили от два месеца наблюдават придвижване на стотици "служители и чиновници" на ИД от Ракка в намиращия се на брега на Ефрат град Маядин, разположен на 20 км от град Дейр аз Зур.

Именно там американските военни ликвидираха тази седмица Абдурахмон Узбеки, близък до лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

СДС започна операцията по освобождаване на Ракка "Гневът на Ефрат" на 6 ноември миналата година с подкрепата на военновъздушните сили на САЩ. На 4 февруари алиансът обяви за началото на нова фаза от настъплението, целяща пълното обкръжаване на града.