Това съобщиха бунтовници в стратегическата пустинна територия, цитирани от Ройтерс и БТА. Те добавиха, че силите на Асад са подкрепени от проирански милиции, а по въздуха - от руската авиация.

Стотици войници с десетки БТР-и и танкове са навлезли в района на Бир Касаб на около 75 км югоизточно от Дамаск.

Бир Касаб падна в ръцете на бунтовниците от Свободната сирийска армия, след като бе изоставен преди няколко месеца от джихадистите на "Ислямска държава". Те пък отстъпиха на изток, за да защитават своята крепост - Ракка, и богатата на петрол провинция Дейр аз Зур.

Правителствените сили и прозападните бунтовници са в надпревара кой по-бързо ще заеме вакуума там след оттеглянето на ИДИЛ.

"С помощта на интензивни руски бомбардировки те се опитват да напреднат, но ние ги отблъскваме", каза говорител на "Осуд ал Шаркия" - една от най-големите бунтовнически групировки, действащи в района.

Правителствената офанзива е част от голяма кампания на Дамаск да си върне пълен контрол над обширната сирийска област Бадия. Преди това древния централен град Палмира откри на правителствените сили простор да излязат на стратегически позиции покрай Ирак.