ТАСС се позовава на официалния представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, който е отправил и извънредно резки обвинения против САЩ и западноевропейски столици.

„Днес от 12.21 до 12.30 часа московско време (от 13.21 ч по българско) по време на прегледи на местни жители медицинското градче на подвижната болница на министерството на отбраната в Алепо беше подложено на артилерийски обстрел от бунтовниците – е съобщил генералът. - От пряко попадение на мина в приемното отделение на болницата една руска военнослужеща медик загина. Двама медицински работници са тежко ранени. Пострадаха и местни жители, дошли на преглед при лекарите.“

По-късно бе съобщено, че втора руска военна медичка е починала от раните си. Лекарите се борят за живота на още една тежко ранена своя руска колежка - педиатър.

Конашенков е добавил, че стрелящите по болницата са имали нейните координати.

„Без всякакво съмнение, обстрелът е воден от сили на „опозицията“ - е казал генералът – Ние разбираме от кого те са получили точните данни и координати именно на приемното отделение на руската болница в момента, когато тя започва работа.“

Думата „опозиция“ е посочена в кавички във всички цитати, приведени от ТАСС.

По думите на Конашенков отговорността за убийството и раняването на руски военни медици в Алепо тежи не само върху непосредствените изпълнители – воюващите на „опозицията“.

„Кръвта на нашите военнослужещи е и по ръцете на поръчителите на това убийство. Онези, които създадоха, дресираха и въоръжиха тези зверове в човешки облик, наричайки ги „опозиция“ за оправдание пред своята съвест и своите избиратели“, е подчертал говорителят на министерството на отбраната.

„Да-да, на вас (тежи отговорността), господа покровители на терористите от САЩ, Великобритания, Франция и други съчувстващи им страни и образования“.

Тези думи бележат рязко покачване на тона на Русия към Запада по повод сирийската криза. До сравнително неотдавна упреците на Москва стигаха до това, че САЩ не искат "да отделят" терористите от т.нар. умерена опозиция.