"В Манбидж, ако не удържат на обещанията си, ще поемем нещата в свои ръце, докато не останат никакви терористи. Ще видят какво ще направим след около седмица," каза Ердоган, цитиран от "Хюриет дейли нюз" и БТА.

"Ако терористите в Африн не се предадат, ние ще ги разбием", добави той.

Ердоган говори на конгрес в Елязъг, Източна Турция, на своята Партия на справедливостта и развитието. Президентът каза, че Турция ще извърши военна операция в Африн, ако бойците на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) не се изтеглят, като добави, че Турция е много разочарована от САЩ, които по думите му не са спазили обещанията си.

"САЩ изпратиха 4900 камиона оръжие в Сирия. Знаем го. Не това правят съюзниците", заяви той. "Знаем, че са изпратили 2000 самолета, пълни с оръжие", добави Ердоган.

Турският лидер се закани, че Турция ще прочисти границата си с Ирак от "терористи". По думите му СЗН се опитват да създадат "терористичен коридор" по на южната граница на Турция.

"С операция Ефратски щит ние пресякохме терористичния коридор право в средата. Поразихме ги една нощ внезапно. С операция в Идлиб ще разрушим западния фланг", каза Ердоган, визирайки Африн.

По-късно стана ясно, че Турските въоръжени сили откриха огън по позиции на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Африн, предаде ТАСС, като се позовава на информация на телевизия Хабертюрк.

Обстрелът е бил открит от артилерийски установки от територията на турския граничен окръг Хатай в отговор на обстрел по турска територия.