Събитието събра представители на 60 държави. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съобщи, че международните донори са обещали над 1,5 милиарда долара помощ за сирийците, засегнати от продължаващия вече 22 месеца кървав конфликт в Сирия.
"Надминахме поставената цел от 1,5 милиарда долара помощ за съседните на Сирия страни, приютили сирийски бежанци, и за финансиране на хуманитарната дейност за други 4 милиона сирийци, засегнати от гражданската война", каза Бан в края на еднодневната донорска конференция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ливан остава отворена границата си за потока бежанци от Сирия, заяви днес ливанският президент Мишел Слейман на донорската конференция за Сирия, предаде ИТАР-ТАСС.
"Никой от пристигащите сирийци или палестинци не бива депортиран обратно, но възможностите, с които разполага Ливан, не съответстват на този наплив", декларира той. Слейман подчерта, че е важно да се окаже помощ на държавните болници и училища в Ливан, защото мнозинството от бежанците са жени и деца.

Кралят на Йордания Абдула Втори призна пред участниците в конференцията, че неговата страна на практика е изчерпала всичките си ресурси за оказване на помощ за стотиците хиляди сирийски граждани, избягали от насилието в родината им. Той предложи да бъде разпределено бремето от хуманитарната подкрепа за бежанците, като за целта бъде създаден специален фонд.

Върховният комисар на ООН по въпросите на бежанците Антониу Гутериш съобщи, че броят на регистрираните като бежанци сирийски граждани възлиза на 712 хиляди души. По думите му заради конфликта в Сирия страната е напусната от 1,1 милиона човека, предаде ИТАР-ТАСС.

Представител на Съвета за сътрудничество в Персийския залив - организация, която обединява арабските страни в региона - каза, че  Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства са обещали да дадат по 300 милиона долара.
В понеделник САЩ предупредиха, че без набирането на допълнителни средства, няма да е възможно да да се помогне на прокудените от домовете си сирийци и призоваха конференцията в Кувейт да постигне предначертана си цел да набере 1,5 милиарда долара.

Ройтерс отбелязва, че освен 700-те хиляди бежанци в чужбина и около 4 милиона сирийци вътре в Сирия се нуждаят спешно от храна, подслон и други.

На донорската конференция в Кувейт, организирана от ООН, САЩ са обещали допълнителни 155 милиона долара, а Германия - 10 милиона евро (13 млн. долара). Неправителствени организации поеха още преди конференцията ангажимента да осигурят 182 млн. долара, посочва Ройтерс.

По рано днес бе съобщено, че приносът на Европейския съюз за покриването на хуманитарните нужди на Сирия, главно вътре в страната, е 100 милиона евро.