Вчера турската армия поде офанзива по суша и въздух срещу анклава, разположен в Северна Сирия и контролиран от кюрдска милиция, смятана за терористична организация от Анкара.

Африн се намира в северозападната част на сирийската провинция Алепо. Анклавът граничи с Турция на запад и на север и с контролираните от подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници на юг и на изток, припомня Франс прес, цитирана и от БТА.

Единственият път към външния свят е този, който води за град Алепо, разположен на 60 километра от град Африн.

Районът на Африн с преобладаващо кюрдско население наброява около 360 града и села.

След началото на войната в Сирия през 2011 г. кюрдите, съсредоточени в северната част на страната, в по-голямото си мнозинство възприеха неутрална позиция спрямо властта и бунта.

През 2012 г. след изтегляне на правителствените сили от зоната на Африн, тя се превърна в първия кюрдски район, изплъзнал се от контрола на режима на Башар Асад и паднал в ръцете на кюрдската милиция Сили за защита на народа.

Тогава навсякъде в Африн се появяват снимки на историческия лидер на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан, който е в турски затвор.

Кюрдските лидери в Сирия започват да използват Африн като "лаборатория на автономната администрация", която ще бъде приложена след това и в други кюрдски райони в страната.

Жителите на Африн започват да говорят на кюрдски, един дълго време забраняван от сирийското правителство език. Те отварят училища, културни центрове и създават сили за сигурност.

Над един милион души, сред които хиляди разселени от сирийския конфликт, живеят в планинския район Африн.

Топографията му позволи на кюрдските сили да консолидират позициите си, прокопавайки окопи, за да отблъснат атаките на бунтовниците.