Американските военни и сирийските им съюзници ще подкрепят настъплението на Сирийските демократични сили (СДС) срещу "Ислямска държава" в Ракка, цитиран от Ройтерс и БТА.

Североизточният град Ракка е известен като сирийската "столица" на "Ислямска държава".

Целта на операцията е превземане на стратегическия район Табка и възпиране на настъпващите към него сирийски войски, съобщи представител на СДС.

Силите на коалицията помагат на сирийската арабска коалиция с артилерийска и въздушна подкрепа в операцията по превземането на язовир „Табка“, заяви прес-секретарят на Пентагона майор Адриан Ранкин-Галоуей, цитиран от АФП и "Фокус".

В началото на месеца американски военен говорител обяви, че САЩ ще изпратят още 400 военни в Сирия, които да подкрепят офанзивата против "Ислямска държава" в Ракка.

По-рано днес ДПА съобщи, че поне 33-има мирни жители са загинали при въздушни удари, за които се предполага, че са нанесени от самолети на ръководената от САЩ коалиция близо до Ракка.

Ударено било училище с настанени в него бежанци, западно от Ракка, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Операцията е проведена снощи, а сведенията за жертви се появили по-късно.

Центърът, който е базиран във Великобритания, заяви, позовавайки се на очевидци, че в училището живеели около 40 семейства.

С тези жертви броят на мирните жители, загинали при въздушни удари на оглавяваната от САЩ коалиция в районите около Ракка след 8 март, нараства до 116, включително 18 деца, посочи организацията.

Коалицията започна военновъздушна кампания срещу джихадистките групировки в Сирия през септември 2014 г.

Ракка е под контрола на "Ислямска държава" от 2014 г. В града с около 300 000 жители са се окопали между 3 и 4 хиляди джихадисти по оценки на американски военни.

През ноември миналата година коалиция начело с кюрдите, подкрепяна от САЩ, започна голяма офанзива за прогонване на джихадистите от Ракка.