Целта на този план е правителството на президента Башар Асад ще си върне контрола над района в седмата година на войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се десетки автобуси с общо около 2500 души да напуснат квартала, който отдавна се намира под обсадата на правителствените сили и техни съюзници. Евакуацията е една от най-големите по рода си.

През последните месеци подобни споразумения бяха сключени и в други райони на Западна Сирия, които се намираха от дълго време под контрола на опозицията и бяха обсадени от правителството на Асад и съюзени с него сили, припомня Ройтерс.

Много от бунтовниците ще се насочат към провинция Идлиб, която не е под контрола на правителството, или към град Джараблус до границата с Турция. Някои ще останат в Ал Уаер и ще предадат оръжията си на сирийските войски и техните съюзници.

Около 1200 въоръжени поддръжници на опозицията са решили да се възползват от предоставената от сирийското правителство амнистия и да бъдат проверени от органите на реда, за да се върнат към мирния живот, съобщи губернаторът на провинция Хомс Талал Барази, цитиран от ТАСС.

Той добави, че в момента се водят преговори за евакуация на бунтовниците от градовете Растан, Талбиса и Ал Хула, разположени на 10-12 км северно от Хомс.

Руски военен, надзираващ приложението на споразумението, заяви, че руската военна полиция ще помогне при прехода.

"В това споразумение Русия има ролята на гарант. Руската военна полиция ще остане и ще изпълнява задълженията си в квартала", заяви чрез преводач Сергей Дружин, цитиран от Ройтерс.

Започна и третият етап от извеждането на бойците на въоръжените бунтовнически групировки от квартал Барзе в североизточния край на столицата Дамаск, предаде сирийската агенция САНА, цитирана от ТАСС.

Сирийското правителство нарича споразуменията за евакуация споразумения за помирение. Според Дамаск те позволяват възстановяването на сигурността и обществените услуги.

Опозицията обаче ги критикува с аргумента, че те са равнозначни на принуждаване на опонентите на Асад да напуснат домовете си.