Офанзивата на подкрепяната от Русия сирийска армия и нейните съюзници изправи бунтовниците пред съкрушително поражение в града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние сме готови незабавно да изпратим наши военни експерти и дипломати в Женева, за да договорим съвместни действия с нашите американски колеги по изтегляне на всички бунтовници без изключение от Източен Алепо", каза руският външен министър Сергей Лавров.

Засега няма коментар на това предложение от САЩ, които подкрепят някои от бунтовническите групи, борещи се срещу режима на Башар Асад, включително и части от Свободната сирийска армия (ССА), сражаващи се в района на Алепо.

Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещнат в Женева тази седмица. След срещата им в Рим в петък Лавров каза, че Кери му е предал предложения на Вашингтон за уреждане на положението около Алепо.

А Кери каза, че "трябва да изчакаме и да видим дали тези идеи имат бъдеще". Бунтовниците се оплакват, че са изоставени на произвола на съдбата от чуждестранните правителства, включително и от САЩ.

При липсата на по-добри опции те започнаха преговори с руски представители в Турция и според бунтовниците вече е имало договорки, включително и за изтеглянето на всички джихадисти, сражаващи се в Алепо.

Целта е била прекратяване на огъня, при което бойците на ССА да останат в града. Но според Захария Малахифджи, шеф на политическия отдел на базираната в Алепо групировка "Фастаким", последните изявления на Лавров за изтегляне на всички бунтовници "без изключение" са "спрели всичко" и срещите в Турция "почти са прекратени".

Според Малахифджи военните командири в Алепо са се споразумели да не напускат града, но биха подкрепили отварянето на коридори за цивилните да напуснат.

В продължение само на една седмица армията и нейните съюзнически милиции завладяха обширни райони, намиращи се досега под опозиционен контрол, и бунтовниците вече нямат друг избор, освен да преговарят за изтегляне от районите, оставащи под техен контрол, посочва Ройтерс.