Сирийските демократични сили - съюз от кюрдски и арабски милиции, се сражават срещу ИД в смятания доскоро за нейна "столица" град от юни.

Днес те са издигнали своя флаг в средата на градския стадион - последната позиция, държана от джихадистите, повечето от които са се предали, съобщиха световните агенции.

Всичко приключи в Ракка, нашите сили установиха пълен контрол, заяви говорител на коалицията.

Започнали са операция по прочистване на спящи джихадистки клетки и на противопехотните мини.

По време на 4-месечната операция по превземане на града Сирийските демократични сили бяха подкрепяни по въздух от авиацията на оглавяваната от САЩ коалиция.

В битката срещу "Ислямска държава" за Ракка са загинали близо 3250 души, по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, предадоха Франс прес и БТА.

Боевете и въздушните удари, които почти сринаха града, са отнели живота на 1130 цивилни, от които 270 деца, и 2120 бойци както на ИД, така и на подкрепяните от САЩ милиции на Сирийските демократични сили.

По данни на хуманитарната организация "Да спасим децата" боевете са прокудили около 270 хиляди души, които са в огромна нужда от хуманитарна помощ, съобщи Асошиейтед прес.