Блокът се нарича Тахрир аш Шам, което в превод от арабски означава Освобождение на Сирия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В съвместно изявление Джебхат Фатах аш Шам, бившият клон на Ал Каида в Сирия, плюс още четири групировки, сред която влиятелната Нуредин аз Зинки, обявиха, че се сливат в едно.

В четвъртък шест групировки се обединиха с движението Ахрар аш Шам, което е най-могъщото сирийско бунтовническо движение.

Така според експерти в Сирия се оформят два съперничещи си блока - този, оглавяван от Ахрар аш Шам и този, оглавен от Фатах аш Шам. Доскоро двете групировки бяха съюзници в рамките на един и същи съюз, кръстен Армията на завоеванието, който се сражаваше срещу силите на Башар Асад в провинциите Идлиб и Алепо.

"Предвид заговорите, които разтърсват сирийската революция и предвид вътрешната война между фракциите, водени от стремеж към единство, ние обявяваме разпускането на долуподписаните групи и тяхното сливане в нов блок, наречен Тахрир аш Шам", се казва в изявление на новата коалиция.

Освен Джебхат Фатах аш Шам, то е подписано и от Нуредин аз Зинки, Лиуа ал Хак, Джебхат Ансар ад Дин и Джайш ас Суна. Всички те са ислямистки групировки, които не участваха в преговорите за Сирия в Астана за разлика от други бунтовници.

Джебхат Фатах аш Шам е смятан за терористична организация от Москва и Вашингтон.

Вчера в Идлиб негови бойци превзеха позиции на противникови бунтовнически групировки. Доскоро бунтовническите сили смятаха Джебхат Фатах аш Шам за ефикасна сила в борбата срещу режима на Асад.

Но политическата опозиция от известно време упрекваше групировката, че иска да се налага и че е опетнила имиджа на бунта заради връзките си с Ал Каида, въпреки че тя обяви, че се отказва от тях през 2016 г.

Сирийският конфликт отне за близо 6 години живота на 310 000 души.