"Имаме няколко елемента, но нямам доказателства, които да посоча тук", каза Оланд пред Радио Европа 1, цитиран от БТА. Той коментира дали е вярно, че сирийският президент Башар ал Асад използва понастоящем химически оръжия.

"Със сигурност знам, че този режим показа какви ужасни средства може да използва и в същото време демонстрира отказ от какъвто и да било политически преход", допълни Оланд.

80% от химическото оръжие на Сирия е изнесено и унищожено. Това обяви координаторът на съвместната мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и Организацията на обединените нации (ООН) по въпроса Зигрид Кааг. Тя прогнозира, че ако темповете се запазят, то Сирия трябва да успее да спази крайния срок за предаване на всички свои декларирани химически агенти, 27 април.

По силата на руско-американското споразумение от септември 2013 година, което позволи да бъдат избегнати американски военни удари, Сирия обеща да унищожи химическият си арсенал до 30 юни.

Вчера четирима френски журналисти, отвлечени през юни 2013 г. в Сирия бяха пуснати на свобода в добро здравословно състояние.