Тази победа на съюза, оглавяван от кюрдите, съюзници на Вашингтон, бързо ще се премине към "нова фаза" в Сирия, "при която ще подкрепяме местните сили за сигурност" и "ще създадем условия за траен мир, за да не могат терористите отново да застрашават общата ни сигурност, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в комюнике, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес, на които се позовава БТА.

По думите на Тръмп, САЩ се подкрепят дипломатическите преговори и със слагането на край на насилието в Сирия бежанците ще могат спокойно да се завърнат у дома, което ще доведе до политически преход, отразяващ волята на сирийския народ.

"Освобождаването на Ракка е ключов етап в световната борба срещу Ислямска държава", заяви в петък и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който в момента е на посещение в страните от Залива.

В началото на седмицата руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на срещата си с в Тел Авив с израелския министър на отбраната Авигдор Либерман, че операцията в Сирия върви към своя край и затова няколко въпроса за бъдещето развитие на страната изискват спешно решение.