Това съобщи изданието "Форин полиси", като се позова на осведомени източници, предаде РИА Новости, цитирана от БТА.

По данни на списанието директорът по разузнаването към Съвета по национална сигурност Езра Коен-Уатник и съветникът за Близкия изток Дерек Харви предлагат САЩ да минат в настъпление в Южна Сирия, но министърът на отбраната Джеймс Матис вече няколко пъти отхвърля инициативата.

Наред с някои служители в Белия дом и висши военни Матис е на мнение, че тази "рискована стъпка" би довела САЩ до "опасна конфронтация с Иран", след което може да последва удар по американските военни в Ирак и Сирия, се казва в статията.

Джеймс Матис, генерал Джоузеф Дънфорд - председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, и специалният пратеник на САЩ за международната коалиция срещу "Ислямска държава" Брет Макгърк настояват усилията в Сирия да бъдат фокусирани върху изтласкване на джихадистите от опорните пунктове на "Ислямска държава", включително от Ракка, пише "Форин полиси".

По-рано бе съобщено, че в базата на американските сили край сирийския град Ат Танф са прехвърлени от Йордания мобилни ракетни системи за залпов огън.

Освен това коалицията начело със САЩ нанесе в района на Ат Танф вече трети за този месец удар по сирийски проправителствени сили.

Говорителят й полковник Райън Дилън каза, че са били унищожени танк и артилерийски системи, които се доближили твърде много и представлявали заплаха за сили, съюзени с коалицията, допълва РИА Новости.