Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че при засилените атаки на правителствените сили - въздушни удари, ракетен и артилерийски обстрел - за 24 часа в Източна Гута са убити 94 и ранени 325 души, предаде АФП, цитирана от БТА.

Според предишните данни загиналите бяха 77, а ранените - около 300.

Няма коментар от страна на сирийските военни. Правителството в Дамаск твърди, че атаките му са насочени единствено срещу екстремистите.

Бомбардировките на авиацията и артилерийският обстрел идват ден, след като силите на правителството на Башар Асад подсилиха позициите си около обсадения анклав, което може да знак, че се подготвя сухопътно настъпление, отбелязва АФП.

ООН настоя бомбардирането на цивилни в бунтовническия анклав Източна Гута от сирийската авиация да бъде незабавно прекратено.

"Хуманитарната ситуация на цивилните в Източна Гута е извън всякакъв контрол", заяви в комюнике, разпространено в Бейрут, координаторът на ООН за хуманитарната помощ в Сирия Панос Мумцис, цитиран от АФП.

Абсолютно наложително е на това безсмислено човешко страдание да се сложи край незабавно. Бомбардирането на мирни граждани и инфраструктура трябва веднага да спре, каза Мумцис.

Междувременно Сирийската кюрдска милиция "Сили за защита на народа" отрече да се е споразумявала с Дамаск сирийската армия да влезе в района Африн, за да отблъсне турската офанзива, предаде Ройтерс.

"Няма споразумение. Има само призив от нас сирийската армия да дойде и да брани границите", каза говорителят на милицията Нури Махмуд по телефона за Ройтерс.

Турция заяви, че ще се конфронтира със сирийските проправителствени сили, ако те влязат в Африн. Миналия месец Анкара предприе настъпление срещу кюрдските сили, контролиращи района. Операцията бе наречена "Маслинова клонка".