"Тези, които спасяваме днес, биват убити утре", обяснява Амар Асалмо, представител на гражданската защита в Алепо, предава катарското издание "The Peninsula", цитирано от Агенция "Фокус".

След години на война много от кварталите в източната част на града нямат функционираща комуникационна инфраструктура. Откакто силите на режим на президента Башар ал-Асад са прерязали телефонните жици, нестабилни интернет връзки са единствената възможност на гражданите да се свържат с останалия свят.

"Жилищни сгради, инфраструктура, болници и центрове за гражданска защита бяха опустошени от няколко бомбардировки от страна на режима", добавя Асалмо.

Стотици сирийски бунтовници и техните семейства напуснаха вчера селището Ал Тал близо до Дамаск по споразумение с правителството, което продължава да укрепва контрола си над покрайнините на столицата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че най-жестоките битки в сирийската гражданска война са в северния град Алепо, правителството и съюзниците му продължават да напредват и в района около Дамаск.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че около 2 хиляди бунтовници и членове на семействата им са си тръгнали от Ал Тал вчера с повече от 40 автобуса и няколко линейки. Сирийската държавна телевизия определи броя им на 1000. Евакуираните заминаха за Северна Сирия, казаха местни източници.

Бунтовници в град Хан ал Шин, на югозапад от Дамаск, получиха разрешение да заминат за провинция Идлиб по-рано тази седмица и подобни сделки бяха сключени за градовете Ал Муадамия и Дарая. Ал Тал е на 10 км северно от центъра на Дамаск.

Бунтовнически групи държат все още в ръцете си значителна част от оазиса Източна Гута - район от селища и ферми на изток от столицата, но този анклав непрекъснато се стеснява с напредването на армията, интензивните бомбардировки и продължителните блокади.