Турция съобщи днес, че нейните сили са навлезли в Африн, близо два месеца след като започна операция "Маслинова клонка" срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа. Десетки хиляди жители на града избягаха пред настъплението на турската армия и подкрепяните от нея сирийски опозиционни сили, подпомагани с въздушни атаки.

Кюрдски представители и Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщиха, че все още има няколко огнища на съпротива в град Африн, но кюрдските милиции в по-голямата си част са се изтеглили.

Отман Шейх Иса, кюрдски представител от Африн, заяви на пресконференция днес, че турската офанзива цели да изчисти града от кюрдското му население.
Иса каза, че войната срещу "турската окупация" ще премине от открит сблъсък в партизанска война с тактика "удряй и бягай" до освобождаването на Африн.

Той каза, че кюрдските милиции ще запазят присъствието си в района на Африн и при всеки възможен случай ще нападат турските сили и сирийските им съюзници.
"Нашите сили ще се превърнат в постоянен кошмар за тях", каза Иса.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни победата в Африн с епичните боеве за Чанаккале през 1915 г., когато турската армия постига знаменателна победа срещу обединените сили на Великобритания и съюзниците, считана за възраждане на турската нация.

"На 58-ия ден от започването на операция "Маслинова клонка" завзехме Африн от терористите. Победата, която постигнахме сега на нашите граници, освобождавайки Африн от терористите, има същото значение като победата, която постигнахме преди 103 години край Чанаккале. Турското знаме свободно се развява там", каза Ердоган.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви,че операцията "Маслинова клонка" ще завърши, когато в Африн настъпи мир и жителите започнат да живеят спокойно и без страх от терора".

Турските телевизии показаха тази сутрин кадри с турски войници, окачващи турските знамена и флаговете на Свободната сирийска армия по сградите в центъра на град Африн, и ликуващи турски войници по улиците на града, които се прегръщат с местни хора и с войниците от Свободната сирийска армия. Според медиите при превземането на града не е била оказана сериозна съпротива от страна на сирийските кюрди.